Γκρίζα φάλαινα πλησιάζει σκάφος για να ζητήσει βοήθεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία μοναδική στιγμή
26 Ιουλίου 2023 10:04
Γκρίζα φάλαινα πλησιάζει σκάφος για να ζητήσει βοήθεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα εκπληκτικό και σπάνιο βίντεο δείχνει τη στιγμή που μία γκρίζα φάλαινα πλησιάζει ένα σκάφος για να ζητήσει βοήθεια από τον καπετάνιο του. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Ojo de Liebre, ανοιχτά των ακτών του Μεξικού στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο καπετάνιος του μικρού τουριστικού σκάφους, Paco Jimenez Franco, εντοπίζει μία γκρίζα φάλαινα η οποία προσέγγισε το σκάφος με πολύ ήρεμο και αργό τρόπο, βγάζοντας το κεφάλι της από την επιφάνεια σε απόσταση που μπορούσε κάποιος να την αγγίξει.

Ο καπετάνιος πρόσεξε πως μία μεγάλη επιφάνεια της φάλαινας ήταν καλυμμένη από ψείρες. Όταν άρχισε να τις βγάζει μία-μία, η φάλαινα παρέμεινε δίπλα του, ενώ κινούνταν για να φέρει και άλλα σημεία του σώματός της κοντά στο χέρι του καπετάνιου.

Ο Franco δραστηριοποιείται με το σκάφος του στον τομέα του τουρισμού εδώ και 20 χρόνια. Είχε αρκετές επαφές με φάλαινες, αλλά χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να συνηθίσουν την παρουσία του. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που βλέπει αυτή τη συμπεριφορά.

Μόλις αφαίρεσα την πρώτη, πλησίασε ξανά για να συνεχίσω.

Οι ψείρες είναι παράσιτα τα οποία εντοπίζονται συχνά στο δέρμα, στους αεραγωγούς και στα μάτια των φαλαινών. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες για τις φάλαινες επειδή τρέφονται με την άλγη στο σώμα των φαλαινών και με νεκρό δέρμα. Ωστόσο πολλές φορές είναι ενοχλητικές για τις φάλαινες.

Οι φάλαινες έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και όταν χιλιάδες από αυτά τα παράσιτα γραπώνονται από πάνω τους ή κινούνται με τα εξαιρετικά αιχμηρά νύχια τους, πρέπει να τρελαίνουν τις φάλαινες. Όταν κρατάει ένας άνθρωπος μία τέτοια στο χέρι του, πονάει, το αισθάνεται σαν μικρά τσιμπήματα από καρφίτσα. – Mark Carwardine, ζωολόγος

Η συγκεκριμένη φάλαινα λοιπόν φαίνεται πως ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον Franco, καθώς κάθε φορά που βρίσκεται το σκάφος στην περιοχή, η φάλαινα τον επισκέπτεται για μία ακόμα...θεραπεία.

Το κάνω πλέον τακτικά με τη συγκεκριμένη φάλαινα. Είναι πολύ συναρπαστικό για μένα. Έμαθα παρακολουθώντας τη συμπεριφορά της, πως έχει μία ορισμένη ευγένεια. Είναι απίστευτη.

Tags: