Δεκάδες καρχαρίες κατασπαράζουν το κουφάρι μιας φάλαινας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σπάνια καταγραφή στην κάμερα
25 Ιουλίου 2023 09:38
Δεκάδες καρχαρίες κατασπαράζουν το κουφάρι μιας φάλαινας (ΒΙΝΤΕΟ)

Το κουφάρι μίας νεκρής φάλαινας στη θάλασσα μπορεί να προσφέρει πλούσια τροφή για πολλά είδη. Στα τέλη Ιουνίου, ένα drone που πετούσε ανοιχτά της ακτής του Queensland στην Αυστραλία κατέγραψε μία σπάνια σκηνή, όπου περίπου 50 καρχαρίες-τίγρης ξεσκίζουν τη σάρκα μίας νεκρής μεγάπτερης φάλαινας.

Οι καρχαρίες-τίγρης είναι συνήθως ένα μοναχικό είδος και έτσι χρειάζεται ένα τσιμπούσι τέτοιου μεγέθους για να δούμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό από αυτούς μαζεμένο.

Όπου υπάρχουν νεκρές φάλαινες, μάλλον υπάρχουν καρχαρίες τριγύρω και αυτά τα πλάνα αποδεικνύουν το γιατί. Ο θάνατος μίας φάλαινας, αν και λυπηρός, δημιουργεί μία πηγή ζωής για πολλά άλλα ζώα, όπως ψάρια, καρχαρίες και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής. Είμαστε τυχεροί που είδαμε αυτήν τη φυσική διεργασία ζωντανά. – Daniel Clifton, Department of Environment and Science

Τα πλάνα δείχνουν τους καρχαρίες να έχουν περικυκλώσει τη φάλαινα. Περιστασιακά, κάποιος καρχαρίας ορμάει και κόβει ένα κομμάτι της. Σε κάποιο σημείο του βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ένα κίτρινο νέφος κάτω από τη φάλαινα, σημάδι μίας υποβρύχιας επίθεσης η οποία απελευθέρωσε αέρια και υγρά από το στομάχι της φάλαινας.

Μπορεί λοιπόν οι καρχαρίες να είναι οι πρώτοι που φτάνουν στον..μπουφέ, αλλά τα υπολείμματα της φάλαινας τροφοδοτούν τα οικοσυστήματα του βυθού για δεκαετίες. Όταν βυθιστεί το κουφάρι, προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για ψάρια, χέλια, χταπόδια, καβούρια και σκουλήκια. Κανένα τμήμα της φάλαινας δεν πάει χαμένο και αυτοί οι ευγενείς γίγαντες συνεχίζουν να προσφέρουν ζωή στον ωκεανό ακόμα και στο θάνατό τους.

Tags: