Τιτανικός: Η πραγματική μυστική στρατιωτική αποστολή πίσω από την εύρεσή του

Δεν ήταν ο Τιτανικός ο στόχος
18 Ιουλίου 2023 10:24
Τιτανικός: Η πραγματική μυστική στρατιωτική αποστολή πίσω από την εύρεσή του

Ο Τιτανικός βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1912 και σχεδόν άμεσα ξεκίνησαν προσπάθειες εύρεσης του ναυαγίου και των πτωμάτων που βυθίστηκαν μαζί με το σκάφος. Αλλά οι περιορισμένες δυνατότητες της τεχνολογίας της εποχής έκαναν αδύνατη την εύρεσή του σε αυτό το βάθος του ωκεανού.

Το 1985 λοιπόν, ο Τιτανικός ανακαλύφθηκε από μία αποστολή η οποία δεν είχε σκοπό να βρει το ναυάγιο, αλλά ήταν μία μυστική στρατιωτική αποστολή για να βρεθούν τα ναυάγια δύο αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων, του USS Scorpion και του USS Thresher. Η αλήθεια ήρθε στην επιφάνεια το 2008, όταν ο ωκεανογράφος Robert Ballard αποκάλυψε την πραγματική φύση της αποστολής στο National Geographic.

Ο Ballard λοιπόν συναντήθηκε με αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το 1982, για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μία νέου τύπου υποβρύχιας τεχνολογίας που θα του επέτρεπε να βρει τον Τιτανικό. Το Ναυτικό συμφώνησε στη χρηματοδότηση, μόνο αν τη χρησιμοποιούσε για να βρεθούν τα βυθισμένα υποβρύχια. Συμφώνησε επίσης για την έρευνα του Τιτανικού μόνο αν απέμενε χρόνος από την αποστολή των υποβρυχίων και αφού επιβεβαιωνόταν αν η Σοβιετική Ένωση είχε ή όχι ρόλο στη βύθιση τους.

Το USS Thresher βυθίστηκε τον Απρίλιο του 1963 και το USS Scorpion δύο χρόνια αργότερα, το Μάιο του 1965. Παραμένουν μέχρι και σήμερα τα μοναδικά πυρηνικά υποβρύχια που έχουν χάσει οι ΗΠΑ.

Με μόλις 12 μέρες να απομένουν για την ολοκλήρωση της αποστολής, ο Ballard βρήκε τελικά τον Τιτανικό χάρη στο προαίσθημά του πως το πλοίο έσπασε στα δύο και άφησε αρκετά συντρίμμια.

Αυτό μας έσωσε. Φαίνεται πως είχα δίκιο. Το Ναυτικό δεν περίμενε να βρω τον Τιτανικό και όταν αυτό έγινε, ήταν πολύ αγχωμένο εξαιτίας της δημοσιότητας. Δεν ήθελαν να καταλάβει ο κόσμος τον πραγματικό λόγο που ψάχναμε στο βυθό. Αλλά ο κόσμος ενθουσιάστηκε τόσο με το θρύλο του Τιτανικού που ποτέ δεν έκανε τη σύνδεση.

Tags: