Η Meta θα πληρώνει πρόστιμο $100.000 την ημέρα στη Νορβηγία

Μέχρι να διορθώσει τα θέματα ιδιωτικότητας
18 Ιουλίου 2023 09:33
Η Meta θα πληρώνει πρόστιμο $100.000 την ημέρα στη Νορβηγία

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Νορβηγίας αποφάσισε πως η Meta παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών σε Instagram και Facebook, παρακολουθώντας τη δραστηριότητά τους στο web. Ανακοίνωσε λοιπόν πως αν δε λάβει άμεσα μέτρα, η εταιρία θα πληρώνει πρόστιμο ένα εκατομμύριο κορώνες ($100.000) ημερησίως, ξεκινώντας από τις 4 Αυγούστου.

Είναι τόσο ξεκάθαρο πως αυτό είναι παράνομο, που πρέπει να επέμβουμε τώρα και άμεσα. – Tobias Judin, επικεφαλής επιτροπής

Η απόφαση της Νορβηγίας έρχεται μετά από μία δικαστική απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η οποία απαγορεύει στην Meta να συγκεντρώνει δεδομένα χρηστών όπως η τοποθεσία τους, η δραστηριότητά τους στο web και άλλα, για να “σερβίρει” σχετικές διαφημίσεις. Να σημειώσουμε πως αν και τεχνικά η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στην ευρωπαϊκή αγορά και η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε νέα πρόστιμα εναντίον της Meta στα κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Η Meta απάντησε πως ερευνά την απόφαση της αρχής και πως δε θα επηρεάσει άμεσα τις υπηρεσίες της.

Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με το DPC της Ιρλανδίας, την επικεφαλής αρχή της Ε.Ε. σχετικά με τη συμμόρφωσή μας με τις αποφάσεις της. Η διαφωνία για τα νομικά συνεχίζεται εδώ και καιρό και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μία έλλειψη θεσμικής σιγουριάς στην περιοχή.