Κίνα: Η AI πρέπει να συμβαδίζει με τις αξίες του σοσιαλισμού

Η απαίτησή της από τις εταιρίες
16 Ιουλίου 2023 11:17
Κίνα: Η AI πρέπει να συμβαδίζει με τις αξίες του σοσιαλισμού

Η Κίνα ανακοίνωσε τους νέους κανόνες για τις υπηρεσίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, περιορίζοντας την ευρεία χρήση τους από το κοινό καθώς ενθαρρύνει τη βιομηχανική ανάπτυξη. Η Cyberspace Administration of China (CAC) λοιπόν, μαλάκωσε τη στάση της σε σχέση με τις ανακοινώσεις του Απριλίου. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Αυγούστου και θα αφορούν μόνο τις εταιρίες και οργανισμούς οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι AI υπηρεσίες πρέπει να συμβαδίζουν “με τις αξίες του σοσιαλισμού” και να μην επιχειρούν να ανατρέψουν την κρατική εξουσία ή το σοσιαλιστικό σύστημα.

Η Κίνα προσπαθεί να γίνει ελκυστική για επενδύσεις AI έτσι ώστε να ανατρέψει την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο για μία χώρα που έχει ένα καθεστώς το οποίο ελέγχει αυστηρά την πρόσβαση στο internet και τη ροή πληροφορίας εντός των συνόρων της.

Οι νέοι κανόνες λαμβάνουν επίσης υπόψη τη σημασία των πνευματικών δικαιωμάτων στα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των AIs και απαγορεύουν τη χρήση “αλγορίθμων, δεδομένων, πλατφορμών και άλλων πλεονεκτημάτων για να καθιερώσουν μονοπώλιο και αθέμιτο ανταγωνισμό”. Όλα τα δεδομένα εκπαίδευσης πρέπει να προέρχονται από πηγές οι οποίες κρίνονται ως αποδεκτές από την κυβέρνηση και οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να δέχονται αιτήματα από χρήστες για έλεγχο ή διόρθωση πληροφοριών τις οποίες συγκεντρώνουν τα AI μοντέλα.