Θαλάσσιοι λέοντες επιτίθενται σε ανθρώπους στην Καλιφόρνια

Εντοπίστηκε ο λόγος
08 Ιουλίου 2023 09:58
Θαλάσσιοι λέοντες επιτίθενται σε ανθρώπους στην Καλιφόρνια

Αναφορές για παράξενες συμπεριφορές από θαλάσσιους λέοντες σε όλο το μήκος των ακτών της Καλιφόρνια έρχονται για να προβληματίσουν τους επιστήμονες. Τα συνήθως φιλικά προς τους ανθρώπους ζώα, εμφανίζονται να κουνούν το κεφάλι τους μπρος-πίσω, να βγάζουν αφρούς από το στόμα και να είναι ασυνήθιστα βίαια. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί πέντε επιθέσεις σε λουόμενους.

Ο λόγος φαίνεται πως είναι ένα είδος τοξικής άλγης, η οποία δηλητηριάζει τους θαλάσσιους λέοντες προκαλώντας κρίσεις, εγκεφαλικές διαταραχές και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο. Οι επιστήμονες σημειώνουν πως τα συμπαθητικά θηλαστικά δεν επιτίθενται σκόπιμα στους ανθρώπους, αλλά πρόκειται για ένα φυσικό αντανακλαστικό όταν ένα άρρωστο, αποπροσανατολισμένο ζώο τρομάζει.

Διασώστες θαλάσσιων θηλαστικών λαμβάνουν περίπου 300 αναφορές τη μέρα για θαλάσσιους λέοντες σε κίνδυνο, ενώ πάνω από 150 θαλάσσιοι λέοντες έχουν βρεθεί νεκροί. Οι παραλίες όπου εντοπίζονται άρρωστοι θαλάσσιοι λέοντες έχουν αποκλειστεί για τους λουόμενους και οι αρχές καλούν τον κόσμο να μην ενοχλεί τα ζώα με οποιονδήποτε τρόπο, συνιστώντας μία απόσταση ασφαλείας 15 μέτρων από αυτά.

Η περιβαλλοντική καταστροφή θεωρείται πως συνδέεται με την ανισορροπία στα θρεπτικά συστατικά του ωκεανού που προκαλεί το φαινόμενο El Nino σε συνδυασμό με τη ρύπανση του ανθρώπου. Ως αποτέλεσμα, το μικροσκοπικό πλαγκτόν “pseydo-nitzscia” έχει αυξηθεί σημαντικά, παράγοντας δομοϊκό οξύ, μία ισχυρή νευροτοξίνη. Τα ψάρια που τρέφονται με το πλαγκτόν καταλήγουν στο στομάχι των θαλάσσιων λεόντων και η νευροτοξίνη συγκεντρώνεται στην τροφική αλυσίδα. Να σημειωθεί πως έχει καταγραφεί και ο θάνατος δεκάδων δελφινιών από τη συγκεκριμένη νευροτοξίνη.

Συνήθως το δομοϊκό οξύ αποβάλλεται από τον οργανισμό των θαλάσσιων λεόντων μέσα σε τρεις μέρες, αλλά η μεγάλη συγκέντρωση στη διατροφή τους μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Στον άνθρωπο, η τοξίνη προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, κρίσεις, κώμα, μόνιμη απώλεια μνήμης και σε σπάνιες περιπτώσεις θάνατο. Το 1927 είχαν καταγραφεί 100 δηλητηριάσεις και 6 θάνατοι στην Καλιφόρνια από κατανάλωση τοξικών οστρακοειδών.

Tags: