Δεν είναι μόνο οι όρκες. Και τα δελφίνια εμφανίζουν μιμητικές συμπεριφορές

Νέες καταγραφές
01 Ιουλίου 2023 09:29
Δεν είναι μόνο οι όρκες. Και τα δελφίνια εμφανίζουν μιμητικές συμπεριφορές

Η απρόσμενη συμπεριφορά από όρκες που επιτίθενται σε σκάφη στα ανοιχτά της Ισπανίας έχει προβληματίσει επιστήμονες και απλό κόσμο, αλλά φαίνεται πως αυτά δεν είναι τα μόνα πλάσματα της θάλασσας που έμαθαν να ανταποκρίνονται στην παρουσία των ανθρώπων.

Ερευνητές του University of Queensland στην Αυστραλία παρατήρησαν πως τα δελφίνια του είδους Tursiops spp. μαθαίνουν το ένα στο άλλο να “επαιτούν” κοντά σε πλεούμενα, ζητιανεύοντας φαγητό.

Μέσα στην κοινωνική δομή των δελφινιών, εντοπίσαμε μία ομάδα η οποία διαρκώς περιτριγύριζε σκάφη, περιμένοντας από τους ψαράδες να τους πετάξουν παράνομα δολώματα ή ψάρια που έπιασαν. Το ψάρεμα είναι δημοφιλές στον κόλπο του Moreton και φαίνεται πως μερικά δελφίνια έμαθαν να το εκμεταλλεύονται.

Το τάισμα των δελφινιών είναι παράνομο στο συγκεκριμένο κόλπο με τα πρόστιμα να φτάνουν έως και τα 17.000 δολάρια Αυστραλίας. Οι ειδικοί θεωρούν πως το τάισμά τους, βάζει τα δελφίνια σε μεγαλύτερο κίνδυνο συμπεριφορικών αλλαγών και συγκρούσεων με σκάφη.

Μερικά από τα δελφίνια που πλησιάζουν τολμηρά τα σκάφη, έχουν σημάδια από προπέλες και εξοπλισμό ψαρέματος.

Τα δελφίνια, όπως και οι όρκες, έχουν περίπλοκες κοινωνικές δομές, εξελίσσονται και προσαρμόζονται με το χρόνο μέσω της κοινωνική μάθησης. Αν ένα δελφίνι δει κάποιο άλλο να ζητιανεύει, μπορεί να μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά, ειδικότερα αν είναι πετυχημένη και λάβει τροφή από τους ανθρώπους.

Δεν είναι όλες οι προσαρμογές θετικές και η επαιτεία είναι ένα παράδειγμα προσαρμοστικής στρατηγικής που μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμους κινδύνους. Τα δελφίνια ρισκάρουν να εξαρτηθούν από ψάρια που τους προσφέρονται, κάτι το οποίο είναι σαν το junk food για αυτά – γρήγορο και εύκολο αλλά ανθυγιεινό. Μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση ή σε διατροφικές ανισορροπίες.

Tags: