Η Google έφτιαξε AI που επιτρέπει σε ρομπότ να μαθαίνουν από μόνα τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα από τη DeepMind
28 Ιουνίου 2023 12:03
Η Google έφτιαξε AI που επιτρέπει σε ρομπότ να μαθαίνουν από μόνα τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Η DeepMind της Google ανακοίνωσε ένα νέο εντυπωσιακό AI πράκτορα που μπορεί να μαθαίνει παρά πολύ γρήγορα νέες εργασίες, αλλά και να να βελτιώνει τις επιδόσεις του από μόνος του! Ο πράκτορας, που ονομάζεται RoboCat, βασίζεται σε ένα multimodal AI μοντέλο που μπορεί να επεξεργάζεται γλώσσα, εικόνες και ενέργειες τόσο σε προσομοιωμένα όσο και σε φυσικά περιβάλλοντα.

Ο RoboCat είναι ο πρώτος πράκτορας που μπορεί να λύνει και να προσαρμόζεται σε πολλαπλές εργασίες και μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από ένα, αλλά από διαφορετικά, πραγματικά ρομπότ. Το πιο εντυπωσιακό είναι πόσο γρήγορα εκπαιδεύεται, αφού μπορεί να αναλάβει μια νέα εργασία με μόλις 100 επιδείξεις, επειδή αντλεί από ένα μεγάλο και ποικίλο σύνολο δεδομένων με ακολουθίες εικόνων και ενεργειών διαφόρων ρομποτικών βραχιόνων που αναλαμβάνουν και εκτελούν εκατοντάδες διαφορετικές εργασίες.

Ο RoboCat διαθέτει επίσης και έναν κύκλο αυτοβελτίωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η AI έχει τη δυνατότητα να τελειοποιείται σε μια νέα εργασία που της έχει ανατεθεί ή στο χειρισμό ενός νέου ρομπότ, αφού εξασκείται χιλιάδες φορές, παράγει περισσότερα δεδομένα εκπαίδευσης και τα ενσωματώνει στο υπάρχον σύνολο δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, ο RoboCat γίνεται καλύτερος στην εκμάθηση πρόσθετων νέων εργασιών με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές πίσω από την εντυπωσιακή AI λένε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ρομπότ γενικής χρήσης που θα μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους. Λένε επίσης ότι η δημιουργία τους θα επιταχύνει την έρευνα στον τομέα της ρομποτικής γενικότερα, καθώς μειώνει την ανάγκη για εκπαίδευση με ανθρώπινη επίβλεψη.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά στην επίσημη ανακοίνωση της DeepMind πατώντας εδώ. Παρακάτω ακολουθεί επίσης και οπτικοακουστικό υλικό.