Άλλη μια νίκη της Apple κατά της Samsung

Και η μάχη καλά κρατεί
17 Σεπτεμβρίου 2015 20:26
Άλλη μια νίκη της Apple κατά της Samsung

Η Apple κέρδισε άλλη μια μικρή νίκη έναντι της Samsung, σ’ αυτήν την ατέρμονη μάχη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο εταιριών μαίνεται, με την απόφαση του δικαστηρίου να είναι υπέρ της Apple. Η απόφαση πάρθηκε από το ότι η Apple θα μπορούσε ν’ αναγκάσει τη Samsung να σταματήσει τη χρήση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και ευρεσιτεχνιών της, στα smartphones και στα tablets της. Αλλά η απόφαση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο στη Samsung, αλλά και σε άλλες κατασκευάστριες εταιρίες.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι “το δικαίωμα να αποκλείσει τους ανταγωνιστές να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας κάποιου είναι σημαντικό” και στην περίπτωση αυτή το αξιοσημείωτο είναι ότι μιλάμε για συγκεκριμένα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τεχνολογίες μέσα σ’ ένα πολύπλοκο μηχάνημα. Αν πάρει ισχύ η απόφαση αυτή, τότε αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές συσκευές από κάθε εταιρία θα καθυστερούν ως προς την έλευσή τους στην αγορά ή και προσωρινή απόσυρσή τους.

Την πρώτη της δίκη η Apple την κέρδισε, λέγοντας ότι η Samsung είχε παραβιάσει πατέντες της (όπως το Slide to Unlock, Autocorrect και Quicklinks). Όμως ο δικαστής κατά τη διάρκεια της δίκης, αρνήθηκε ν’ αναγκάσει την Samsung ν’ αλλάξει τα σχέδιά της, αντ’ αυτού όμως την επέβαλε να καταβάλει μια μεγάλη χρηματική αποζημίωση προς την εταιρία του Cupertino. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για την Apple, η οποία συνέχισε τις δικαστικές μάχες μέχρι να βγει ολοκληρωτικά νικήτρια.

Από τη μεριά της η Samsung βρίσκει ευνοϊκή την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς και την αρχική απόφαση, κρίνοντας ότι είχε παραβιάσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple.

Τέλος, ενώ σε γενικές γραμμές οι μάχες μεταξύ των δύο εταιριών έχουν κοπάσει αρκετά, δεν έχουν τελειώσει όμως οριστικά. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφιλίωση των δύο εταιριών προς το κοινό καλό όλων.