Τέλος για την Arc A770 Limited Edition της Intel που κυκλοφόρησε πέρυσι

Σταματάει κιόλας η παραγωγή της
22 Ιουνίου 2023 14:20
Τέλος για την Arc A770 Limited Edition της Intel που κυκλοφόρησε πέρυσι

Η Intel ανακοίνωσε επίσημα ότι σταματά την κυκλοφορία της κάρτας γραφικών Arc A770 Limited Edition, μιας από τις πρώτες desktop GPU της. Η κάρτα, η οποία κυκλοφόρησε μόλις τον Οκτώβριο του 2022, ανταγωνιζόταν την GeForce RTX 3060 της Nvidia και την Radeon RX 6600 XT της AMD στην μεσαία κατηγορία.

Σύμφωνα με την ειδοποίηση αλλαγής προϊόντος (PCN) που εξέδωσε η Intel στις 20 Ιουνίου, η Arc A770 Limited Edition (21P01J00BA) δεν θα κατασκευάζεται και δεν θα αποστέλλεται πλέον μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023. Οι πελάτες που έχουν ήδη παραγγείλει την κάρτα θα παραλάβουν τις παραγγελίες τους όπως προβλέπεται, αλλά δεν θα γίνονται δεκτές νέες παραγγελίες.

Η Intel δεν έχει δώσει κάποιον επίσημο λόγο για την απόφασή της. Ορισμένοι εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση, σε περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού ή στην προετοιμασία για την επόμενη γενιά των Arc GPUs. Η Intel ωστόσο επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κάρτα με ενημερώσεις drivers και υπηρεσίες εγγύησης.  Μιλώντας δε στο μέσο PC Gamer, η Intel επιβεβαίωσε επίσης επίσημα ότι πρακτικά σταματά μόνο την επίσημη κάρτα Limited Edition που παράγει η ίδια. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να πουλάει chips για παραλλαγές της κάρτας από τρίτους συνεργάτες.

Η Arc A770 Limited Edition βασιζόταν στο chip DG2-512, το οποίο διέθετε 32 Xe-cores, 8 render slices, 32 ray tracing units και 512 Xe vector engines. Η κάρτα είχε ρολόι 2100 MHz και TDB 225 W. Επίσης, διέθετε 16 GB μνήμης GDDR6 που λειτουργούσε στα 16 Gbps με δίαυλο 256 bit, προσφέροντας εύρος ζώνης μνήμης 512 GB/s. Η κάρτα υποστήριζε DirectX 12 Ultimate, Vulkan 1.3, OpenGL 4.6 και OpenCL 3.0. Υποστήριζε επίσης ray tracing, variable rate shading (VRS), το Xe Super Sampling (XeSS) και AV1 encode/decode.

Η Arc A770 Limited Edition επαινέθηκε από τους ειδικούς για τη σχέση τιμής/απόδοσης που προσέφερε, το εξαιρετικό video encoding hardware της, τη μεγάλη χωρητικότητά της σε VRAM και την ευπρόσδεκτη είσοδό της εταιρίας στην αγορά των GPUς γενικότερα. Ωστόσο, αντιμετώπισε επίσης ορισμένες προκλήσεις, όπως προβλήματα με τους drivers, την κατανάλωση ενέργειας και την περιορισμένη υιοθέτηση του XeSS.