Θα επιστρέψουν οι εύκολα αντικαταστάσιμες μπαταρίες στα κινητά;

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δείχνει το δρόμο
21 Ιουνίου 2023 09:49
Θα επιστρέψουν οι εύκολα αντικαταστάσιμες μπαταρίες στα κινητά;

Υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών, μία νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί από τους κατασκευαστές smartphones να κάνουν ευκολότερη την αλλαγή μπαταρίας από τους χρήστες. Σκοπός είναι να ενισχυθεί η ευκολία των επισκευών και να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των συσκευών των χρηστών. Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2027 και έχει τη δυναμική να επαναφέρει τις εύκολα αντικαταστάσιμες μπαταρίες ως το standard της βιομηχανίας.

Παρόλο που οι εταιρίες έχουν κάνει κάποιες περιορισμένες προσπάθειες να προσφέρουν εργαλεία και εξαρτήματα για να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες οι χρήστες, η διαδικασία θέλει κάποια τεχνική εξειδίκευση και δε συνιστάται για κάποιον άπειρο. Η Ε.Ε. όμως οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι χρήστες θα μπορούν μόνοι τους να εγκαταστήσουν με ευκολία νέες μπαταρίες, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν κάποιον επαγγελματία.

Ωστόσο θεωρείται απίθανο να επιστρέψουμε στην εποχή που ο χρήστης απλά έβγαζε το πίσω μέρος του κινητού και αφαιρούσε την μπαταρία. Τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν πιστοποιήσεις αδιαβροχοποίησης και προστασίας από τη σκόνη, έχοντας ένα unibody design για αυξημένη προστασία και αντοχή.