Έσπασε το ρεκόρ της γρηγορότερης κάρτας γραφικών στον κόσμο

Η υψηλότερη συχνότητα που έχει καταγραφεί ποτέ σε GPU
19 Ιουνίου 2023 13:36
Έσπασε το ρεκόρ της γρηγορότερης κάρτας γραφικών στον κόσμο

Και επίσημα έχουμε νέο παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερα χρονισμένη κάρτα γραφικών στον κόσμο, το οποίο πλέον ανήκει στον overclocker CENS και στην NVIDIA GeForce RTX 4090.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο overclocker κατάφερε να χρονίσει μια RTX 4090 στα 3.93 GHz, προσεγγίζοντας σημαντικά το μεγάλο ορόσημο των 4Ghz. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 3.825 GHz, πράγμα που σημαίνει πως ο CENS έχει πλέον με διαφορά την πρώτη θέση στην GPUPI κατάταξη του HWBOT.

Το εντυπωσιακό ρεκόρ επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας μια ειδικά τροποποιημένη Colorful iGame GeForce RTX 4090 LAB edition. Κανονικά η κάρτα είναι χρονισμένη στα 2235 MHz, με 2625 MHz boost clock. Το TDP της είναι 515W και κάνει χρήση ενός 16-pin connector για την τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ένα σύστημα τριών ανεμιστήρων για την ψύξη της. Η ιδιαιτερότητα του εν λόγω μοντέλου είναι το 24+4 VRM, το οποίο μπορεί να επιτρέψει πολύ σταθερό overclocking.

Έτσι, κάνοντας χρήση υγρού αζώτου για την ψύξη, ο overclocker κατάφερε να θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για τον επόμενο που θα επιχειρήσει να πιάσει το ρεκόρ του. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που μοιράστηκε.

Φυσικά, το επίτευγμα του overclocker είναι κολακευτικό και για την NVIDIA, αφού αποδεικνύει πόσο ευέλικτη είναι η νέα της αρχιτεκτονική, η οποία μπορεί να προσεγγίσει ταχύτητες που πριν κάποια χρόνια έμοιαζαν άπιαστες.