Η Google προειδοποιεί τους εργαζομένους της να αποφεύγουν το δικό της AI chatbot

Απαγορευτικό στο “Bard“ από την ίδια τη Google!
15 Ιουνίου 2023 20:33
Η Google προειδοποιεί τους εργαζομένους της να αποφεύγουν το δικό της AI chatbot

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένα σε διάφορους τομείς όπως είναι η υποστήριξη πελατών μέχρι και την ψυχαγωγία. Γνωρίζατε όμως ότι τα chatbots μπορούν επίσης να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για το απόρρητο και την ασφάλειά σας; Τουλάχιστον οι τεχνολογικοί κολοσσοί το γνωρίζουν και προσπαθούν να πάρουν μέτρα επ'αυτού. 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Reuters, η μητρική εταιρία της Google, η Alphabet, συμβούλεψε τους υπαλλήλους της να μην εισάγουν εμπιστευτικές πληροφορίες σε chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Bard της Google. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα chatbots μπορεί να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα σε ανθρώπους ελεγκτές ή να τα χρησιμοποιήσουν για να εκπαιδευτούν μόνα τους, εκθέτοντας ενδεχομένως εμπορικά μυστικά, προσωπικά στοιχεία ή άλλες πολύτιμες πληροφορίες.

Ναι, καλά διαβάσατε, η ίδια η Google απαγορεύει στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν το δικό της chatbot. Αυτό δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο. Στην πραγματικότητα, η Samsung επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι κάποια από τα εσωτερικά της δεδομένα είχαν διαρρεύσει μετά τη χρήση του ChatGPT από το προσωπικό της.

Παρομοίως, η Amazon και η Apple έχουν προειδοποιήσει τους υπαλλήλους τους να μην μοιράζονται κώδικα με το ChatGPT ή το GitHub Copilot, ένα AI code writer που ανήκει στη Microsoft. Οι εταιρείες αυτές εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη των δικών τους μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (τα λεγόμενα LLMs), τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των chatbots όπως το Bard και το ChatGPT-4.

To Bard είναι το νεότερο ΑΙ chatbot καθώς κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και βασίζεται στο μοντέλο LaMDA της Google. Μάλιστα, ο CEO της εταιρίας, Sundar Pichai, λέγεται ότι είχε ζητήσει από όλους τους υπαλλήλους να το δοκιμάζουν και να μιλούν μαζί του για δύο με τέσσερις ώρες την ημέρα, σύμφωνα με υπόμνημα που διέρρευσε. 

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα, η Google καθυστέρησε την κυκλοφορία του Bard στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές επικαλέστηκαν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων υποστηρίζει ότι η Google και το Bard δεν συμμορφώνονται με τον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, ο οποίος απαιτεί συγκατάθεση και διαφάνεια για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.