Οι δέκα χώρες που οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι – Στη μέση περίπου η Ελλάδα

Πάνω από το μέσο όρο η Ελλάδα
12 Ιουνίου 2023 13:05
Οι δέκα χώρες που οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι – Στη μέση περίπου η Ελλάδα

Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία 2023 δόθηκε πρόσφατα στα φώτα της δημοσιότητας, σηματοδοτώντας τη δέκατη επέτειο του ψηφίσματος του ΟΗΕ που αναγνώρισε την ευτυχία ως παγκόσμιο στόχο και οδηγό για τις δημόσιες πολιτικές.

Η έκθεση κατατάσσει πάνω από 100 χώρες με βάση διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην ευημερία των πολιτών τους, όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η γενναιοδωρία και η αντίληψη της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έκτη συνεχή χρονιά, με βαθμολογία 7,80 στα 10. Την σκανδιναβική χώρα ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα η Δανία (7,59), η Ισλανδία (7,53), το Ισραήλ (7,47) και η Ολλανδία (7,40).

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο μπήκαν επίσης στην πρώτη δεκάδα, ενώ η Νέα Ζηλανδία είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα σε αυτή την ομάδα. Η χώρα μας, η Ελλάδα, βρίσκεται κοντά στο κέντρο της λίστας, αλλά κατατάσσεται πάνω από τον μέσο όρο, με βαθμολογία 5,93. Συγκεκριμένα έχει τη θέση 58 από τις 137.

Οι λιγότερο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο σύμφωνα με την έκθεση είναι η Ζιμπάμπουε (3,20), η Σιέρα Λεόνε (3,14), ο Λίβανος (2,39) και το Αφγανιστάν (1,86). Η έκθεση αναφέρει ότι οι χώρες αυτές υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα εισοδήματος, υγείας, εκπαίδευσης και ασφάλειας, καθώς και από υψηλά επίπεδα διαφθοράς, βίας και αστάθειας.

Η έκθεση βασίζεται στην κατάταξη της ευτυχίας με βάση τον μέσο όρο των τριών ετών 2020, 2021 και 2022 και ως εκ τούτου αναδεικνύει επίσης και τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες περιοχές του κόσμου αντιμετώπισαν την πανδημία και τις επιπτώσεις της στα επίπεδα ευτυχίας. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι ορισμένες χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα σκορ ευτυχίας τους παρά την κρίση, ενώ άλλες χώρες παρουσίασαν σημαντική μείωση.

Ακολουθεί η λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου:

137. Αφγανιστάν

58. Ελλάδα

...

46. Κύπρος

10. Νέα Ζηλανδία

9. Λουξεμβούργο

8. Ελβετία

7. Νορβηγία

6. Σουηδία

5. Ολλανδία

4. Ισραήλ

3. Ισλανδία

2. Δανία

1. Φινλανδία

Tags: