Apple Vision Pro: Τα γυαλιά που υπόσχονται το μέλλον της τεχνολογίας μετά τα smartphones

Τα VR/AR γυαλιά της Apple είναι γεγονός
05 Ιουνίου 2023 21:38
Apple Vision Pro: Τα γυαλιά που υπόσχονται το μέλλον της τεχνολογίας μετά τα smartphones

Η Apple κράτησε την "One more thing" στιγμή της στο WWDC 2023 για το τέλος, ανακοινώνοντας δια στόματος Tim Cook, το Apple Vision Pro, που είναι η επίσημη ονομασία για τα γυαλιά μικτής πραγματικότητας, τα οποία φημολογούνταν ότι αναπτύσσει εδώ και χρόνια. 

Πρόκειται για τον "πρώτο φορητό υπολογιστή χώρου" καθώς δεν είναι απλώς ένα mixed reality headset αλλά περιλαμβάνει έναν ισχυρό υπολογιστή εντός του. Η Apple το αποκαλεί ως την πρώτη της προσπάθεια στο "spatial computing". H παρουσίασή του ήταν άκρως φουτουριστική καθώς η εταιρία του Κουπερτίνο έδειξε τον χρήστη να ελέγχει το Vision Pro με τα χέρια, τα μάτια και τη φωνή του

Διαθέτει 4K οθόνες και έναν φουτουριστικό σχεδιασμό με στρογγυλεμένο γυαλί που μέσα του διαθέτει κάμερες και αισθητήρες, για να καταγράφουν τον χρήστη και να μεταφράζουν τις κινήσεις του σε εντολές. Η Apple μελέτησε τον σχεδιασμό του ώστε να είναι όσο πιο άνετο γίνεται στη χρήση, με διαφορετικών ειδών υφές και υλικά, όπως και ένα ειδικό strap που ταιριάζει σε κάθε μέγεθος κεφαλιού. Όσον αφορά τον ήχο, ενσωματώνει ειδικά ακουστικά με υποστήριξη Spatial Audio και μπορεί να ρυθμίζει τον ήχο ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο που το χρησιμοποιείτε. 

Ένα πράγμα το οποίο η Apple ήθελε να καταφέρει με το Vision Pro είναι να μην απομονώνει τον χρήστη από τον έξω κόσμο. Και το κατάφερε με το σύστημα "Eyesight" (σ.σ. όραση) το οποίο μπορεί να εμφανίζει στους υπόλοιπους τα μάτια σας κάνοντας την οθόνη του διαφανή. Όταν μάλιστα έρχεται κοντά σας κάποιος για να σας μιλήσει, αυτομάτως ξεθολώνει την όρασή σας για να βλέπετε ποιος είναι απέναντί σας. 

Θα μπορεί να προβάλλει ένα 2D βίντεο ή ταινία σε 3D μέσα στο χώρο. Χάρη στο Vision Pro μπορείτε να αποκτήσετε μια οθόνη στο χώρο σας σε οποιοδήποτε μέγεθος επιθυμείτε είτε για να παίξετε παιχνίδια, είτε για να δείτε την αγαπημένη σας σειρά. Ανάμεσα στα highlights τον δυνατοτήτων του όσον αφορά το ψυχαγωγικό κομμάτι είναι ότι θα δημιουργεί ένα εικονικό σινεμά στο σαλόνι σας σκοτεινιάζοντας τα πάντα γύρω ειδικά αν είστε σε ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο. 

Όσον αφορά τα specs του μέσα του διαθέτει έναν M2 επεξεργαστή αλλά και ένα ειδικό ολοκαίνουργιο chip από την Apple, το R1 που ειδικεύεται στους υπολογισμούς του λειτουργικού όσον αφορά την παρουσία του στο χώρο. Έτσι χρειάζονται δύο επεξεργαστές της Apple μαζί για να φέρουν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής χώρου της Apple μπορεί να αντέξει μόλις 2 ώρες χρήσης με την επιπλέον εξωτερική μπαταρία που διαθέτει για εντελώς φορητή χρήση, ενώ κρατάει όλη την ημέρα εάν το συνδέσετε σε πρίζα. 

Δείτε σε βίντεο μια πιο κοντινή ματιά στον σχεδιασμό του Apple Vision Pro:

Το Vision OS είναι η νέα πλατφόρμα της Apple πάνω στην οποία θα "τρέχει' το Vision Pro. Πρόκειται για το νέο mixed reality (μεικτής πραγματικότητας) λειτουργικό σύστημα της Apple που αναλαμβάνει να μεταφέρει στα μάτια του χρήστη αυτή τη "μαγική" -όπως τη λέει η Apple- εμπειρία. 

Πως όμως κλειδώνει η συσκευή; Αυτό γίνεται χάρη στο Optic ID, που είναι η αντίστοιχη "Face ID" λύση της Apple, που σκανάρει την ίριδα του χρήστη για να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει το Vision Pro. 

Πόσο θα κοστίζει αυτή η επαναστατική συσκευή; Η τιμή του Apple Vision Pro θα είναι στα $3499, με την κυκλοφορία του να αναμένεται στις αρχές του 2024, σύμφωνα με την Apple.