Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαψεύδει το πείραμα με επίθεση drone στο χειριστή του

Δεν έγινε έτσι ακριβώς το πείραμα
03 Ιουνίου 2023 10:21
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαψεύδει το πείραμα με επίθεση drone στο χειριστή του

Πριν λίγες μέρες έγινε viral ένα πείραμα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όπου ένα AI drone επιτέθηκε στον χειριστή του κατά τη διάρκεια προσομοίωσης. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Σμήναρχος Tucker Hamilton, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις για τη χρήση AI σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Τώρα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει πως τα πράγματα δε συνέβησαν έτσι ακριβώς και πως ο Σμήναρχος έκανε “λανθασμένες δηλώσεις” περιγράφοντας το πείραμα στο οποίο ένα AI drone επέλεξε να επιτεθεί στο χειριστή του με σκοπό να ολοκληρώσει την αποστολή του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα συνέδριο, ο Σμήναρχος περιέγραψε μία προσομοίωση στην οποία ο άνθρωπος χειριστής του drone το απέτρεψε επαναλαμβανόμενα από το να ολοκληρώσει την αποστολή του να καταστρέψει μία βάση πυραύλων εδάφους-αέρος. Στο τέλος, πρόσθεσε πως παρόλο που το drone είχε εκπαιδευτεί να μη σκοτώσει το χειριστή του, το drone κατέστρεψε τον πύργο επικοινωνιών έτσι ώστε ο χειριστής να μην μπορεί να επικοινωνήσει πλέον με το drone.

Τώρα, ο Σμήναρχος αναιρεί τις δηλώσεις του και λέει πως το σενάριο ήταν υποθετικό, για να περιγράψει πώς μία AI μπορεί να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο και πως η “προσομοίωση” ήταν απλά ένα “πείραμα σκέψης”.

Ποτέ δεν τρέξαμε αυτό το πείραμα, ούτε θα χρειαζόταν να το κάνουμε για να καταλάβουμε πως είναι ένα εφικτό σενάριο. Παρά το υποθετικό παράδειγμα, το περιστατικό αποκαλύπτει τις πραγματικές προκλήσεις που έρχονται με τις δυνατότητες της AI.

Η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, Ann Stefanek, δήλωσε:

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν πραγματοποίησε ποτέ αυτήν την προσομοίωση AI drone και παραμένει δεσμευμένη στην ηθική και υπεύθυνη χρήση της AI τεχνολογίας. Φαίνεται πως τα σχόλια του Σμήναρχου πάρθηκαν εκτός πλαισίου.