Δημιουργός ChatGPT στο Κογκρέσο: “Μπορεί να πάει πολύ στραβά“ η τεχνολογία της ΑΙ

Ο Sam Altman της OpenAI προειδοποιεί για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης ενώπιον του Κογκρέσου
17 Μαΐου 2023 09:46
Δημιουργός ChatGPT στο Κογκρέσο: “Μπορεί να πάει πολύ στραβά“ η τεχνολογία της ΑΙ

Ενώπιον του Κογκρέσου μίλησε σήμερα ο Sam Altman, CEO της OpenAI και δημιουργός του πιο διάσημου chatbot του κόσμου, ChatGPT, για τους κινδύνους και τους φόβους της ΑΙ. Ο Altman παραδέχτηκε πολλούς από τους φόβους του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας λέγοντας ότι ένας από τους "χειρότερους φόβους του" για την τεχνητή νοημοσύνη είναι να προκαλέσει "σοβαρή ζημία σε όλον τον κόσμο" κάνοντας κιόλας την ξεκάθαρη δήλωση ότι "Εάν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, τότε θα πάει πάρα πολύ στραβά". 

"Κοιτάξτε πρέπει να είμαστε ειλικρινής για το μέγεθος των κινδύνων σε αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι οι δουλειές και ότι θα κάνουμε με το χρόνο μας μετράνε πολύ. Συμφωνώ ότι όταν φτάσουμε σε ένα πολύ ισχυρό μοντέλο ΑΙ το τοπίο θα αλλάξει 

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ανέφερε τα εξής: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους. Πρέπει να συνεργαστούμε για να τα καταφέρουμε."

 

Ο Σαμ Άλτμαν ρωτήθηκε από τους γερουσιαστές εάν η ΑΙ θα καταλάβει όλες τις δουλειές και η απάντησή του ήταν: "Εν τέλει, η ΑΙ θα καταλάβει όλες τις δουλειές, αλλά δεν είμαστε τόσο κοντά στην AGI ακόμα." Όπου AGI είναι το απόλυτο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που θα αγγίζει τον τρόπο σκέψης και τη γνωστική ικανότητα ενός ανθρώπου. 

Όσο για το πώς θα πρέπει η ΑΙ να ρυθμιστεί κάτι που το έθεσε ως αναγκαίο, πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς υπηρεσίας όπου πολλές κυβερνήσεις θα επιβλέπουν και θα παρακολουθούν την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. 

Κάποια τζίνι ξεφεύγουν από το λυχνάρι και κάποια όχι, δεν έχουμε τις μηχανές που μπορούν να αυτοβελτιωθούν ακόμη για παράδειγμα. Υπάρχουν όμως άλλα τζίνι για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες συναντήσεις πολύ σύντομα για το πως θα στήσουμε διεθνείς οργανισμούς πολύ γρήγορα. 

Η εμφάνιση του Άλτμαν στη Γερουσία δεν έμοιαζε καθόλου με την αντίστοιχη του Mark Zuckerberg, τον οποίο είχαν υποδεχθεί με καχυποψία, αλλά αντιθέτως, οι Γερουσιαστές έμοιαζαν να έχουν τη διάθεση να κατανοήσουν τον πραγματικό κίνδυνο που κρύβει αυτή τη τεχνολογία. 

Επίσης, ο Αλτμαν απαντούσε με ειλικρίνεια για τους φόβους και τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις της ΑΙ λέγοντας πως η Open AI "μπορεί να γίνει η ταινία για να καταργηθούν θέσεις εργασίες, αλλά θα δημιουργηθούν πολλές άλλες νέες. Και πέραν αυτού, η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει όλες τις πτυχές της ζωής μας, να προσφέρει λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, όπως την κλιματική αλλαγή, την θεραπεία του καρκίνου κ.ά.

Ερωτήθηκε από το Κογκρέσο και για τους κινδύνους που ενέχουν για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εκεί όπου ο Altman απάντησε ως εξής: Ανησυχούμε πάρα πολύ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις προεδρικές εκλογές. Είναι ένας τομέας στον οποίο ελπίζω η βιομηχανία και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν γρήγορα. Μοιάζει ελκυστικό το να το βάλουμε στο ίδιο πλαίσιο με τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά αυτό δεν είναι σαν τα κοινωνικά δίκτυα. Είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό, επομένως και η απάντηση που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι διαφορετική."