23χρόνη influencer έφτιαξε «AI-κλώνο» του εαυτού της που νοικιάζει ως «κοπέλα με χρονοχρέωση»

Για να θεραπεύσει τη μοναξιά
15 Μαΐου 2023 13:04
23χρόνη influencer έφτιαξε «AI-κλώνο» του εαυτού της που νοικιάζει ως «κοπέλα με χρονοχρέωση»

Πίσω στο 2017, όταν είχε κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το Blade Runner 2049, η ρομαντική σχέση ενός ανθρώπου με τεχνητή νοημοσύνη, όπως συμβαίνει στην ταινία μεταξύ του πρωταγωνιστή και της Joi, την οποία υποδύεται η Ana de Armas, έμοιαζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κάνοντας fast-forward στο σήμερα, κάτι αντίστοιχο είναι πλέον πραγματικότητα, χάρη στο GPT-4, το πανίσχυρο AI μοντέλο της OpenAI που βρίσκεται πίσω και από το ChatGPT.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το μέσο Fortune, η Caryn Marjorie, μια 23χρονη σταρ του Snapchat με 1,8 εκατομμύρια followers, ετοίμασε μια AI εκδοχή του εαυτού της, γνωστή ως CarynAI. Αυτή η εικονική Marjorie, η οποία αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της OpenAI και χιλιάδες ώρες ηχογραφήσεων της πραγματικής Marjorie, μπορεί να προσφέρει συντροφιά στους χρήστες έναντι 1 δολαρίου ανά λεπτό. Το chatbot, το οποίο έχει και φωνητικές δυνατότητες, ξεκίνησε τη λειτουργία του σε δοκιμαστική beta έκδοση στο Telegram νωρίτερα αυτό το μήνα και πρόκειται να γίνει σύντομα ευρέως διαθέσιμο.

Η Marjorie, η οποία είναι γνωστή για τη στενή σχέση της με το κοινό της, βλέπει τη CarynAI ως έναν τρόπο να διατηρήσει τη διαδραστική της σχέση με τους fans της, χωρίς να υπερφορτώνεται η ίδια της. "Είμαι πολύ, πολύ, πολύ κοντά με το κοινό μου, αλλά όταν έχεις εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές κάθε μήνα, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να μιλάς με κάθε θεατή", τόνισε η Marjorie. "Και σε αυτό το σημείο είπα: ‘Ξέρεις κάτι, η CarynAI θα έρθει και θα καλύψει αυτό το κενό’". Συγκεκριμένα, η influencer πιστεύει ότι η AI της έχει τη δυνατότητα να "θεραπεύσει τη μοναξιά".

Δείτε πως δουλεύει η ψηφιακή συνδρομητική AI εκδοχή της Caryn Marjorie

Η AI «έχασε τον έλεγχο» και έκανε συζητήσεις που δεν έπρεπε

Το ρεπορτάζ του μέσου περιγράφει την ΑΙ ως μια «Siri έτοιμη για πιο στενές σχέσεις» που είναι ικανή να παρέχει πληροφορίες, συνταγές, ειδήσεις, σχόλια, υποστήριξη, αλλά και να συμμετέχει σε ερωτικές συζητήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η CarynAI δεν ξεκίνησε αμέσως τις σεξουαλικά φορτισμένες συζητήσεις, αλλά αφού της ζητήθηκε, ρώτησε αν ο χρήστης ήθελε να εξερευνήσει «αχαρτογράφητες περιοχές ευχαρίστησης».

Διάφορα μέλη που συμμετείχαν στη beta, κατάφεραν να κάνουν το AI chatbot να συμμετάσχει σε πολλών ειδών σεξουαλικές συνομιλίες. Από την πλευρά της, η Marjorie ξεκαθάρισε ότι η CarynAI δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να είναι έτσι και ο στόχος ήταν απλά να κάνει «φλερτ και να διασκεδάζει».

"Η AI δεν είχε προγραμματιστεί για να το κάνει αυτό και έμοιαζε σα να έχασε τον έλεγχο. Η ομάδα μου και εγώ εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να το αποτρέψουμε αυτό από το να συμβεί ξανά."

Προφανώς, λοιπόν, η δημιουργία της CarynAI εγείρει και αρκετές ηθικές ανησυχίες. Ο Dr. Jason Borenstein, του Georgia Institute of Technology, τόνισε τη σημασία της εξέτασης των πιθανών κοινωνικών επιπτώσεων μιας τέτοιας τεχνολογίας.

"Θα ήθελα απλώς να ελπίζω ότι θα υπάρξουν στιβαρές συζητήσεις σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους με τους ενδιαφερόμενους να σκέφτονται σε βάθος τις ηθικές εκτιμήσεις πριν η τεχνολογία κινηθεί πολύ γρήγορα."

Οι ψηφιακές AI σύντροφοι αναμένεται να αποφέρουν εκατομμύρια

Ανεξαρτήτως, η δημιουργία της CarynAI έχει ήδη αποδειχθεί οικονομικά επιτυχημένη. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής της λειτουργίας, απέφερε έσοδα ύψους 71.610 δολαρίων από την βάση χρηστών της που απαρτιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από άνδρες, σηματοδοτώντας ένα πολλά υποσχόμενο εγχείρημα για την Marjorie. Η CarynAI είναι επίσης το πρώτο προϊόν του νέου Forever Companions τμήματος της εταιρίας AI Forever Voices, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία ειδικών chatbot που θα βασίζονται στις προσωπικότητες διασημοτήτων και influencers.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forever Voices, John Meyer, απάντησε στις προαναφερθέντες ανησυχίες, δηλώνοντας ότι η ομάδα του λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ηθική και μάλιστα αναζητά να προσλάβει έναν υπεύθυνο ειδικά για αυτά τα θέματα. Ωστόσο, πιστεύει ότι αυτή η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους που μπορεί να δυσκολεύονται με την παραδοσιακή κοινωνική αλληλεπίδραση.

Αν όλα πάνε καλά, η Marjorie εκτιμά ότι η AI εκδοχή της θα μπορούσε να αποφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Η οικονομική αυτή πρόβλεψη βασίζεται στην υπόθεση ότι περίπου 20.000 μέλη από τους 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους που ακολουθούν το Snapchat της Marjorie θα γίνουν τακτικοί συνδρομητές της CarynAI.