Η Oppo σταματά την ανάπτυξη δικών της chips

Υπέκυψε στις πιέσεις
14 Μαΐου 2023 06:28
Η Oppo σταματά την ανάπτυξη δικών της chips

Η κινεζική Oppo ανακοίνωσε πως σταματά το σχεδιασμό chip και διαλύει το τμήμα ανάπτυξής τους, Zeku, καθώς οι διεθνείς πωλήσεις της συνεχίζουν να μειώνονται και οι ΗΠΑ συνεχίζουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην εξαγωγή chips. Η “μπάλα” φυσικά παίρνει και την OnePlus, η οποία έχει απορροφηθεί από την Oppo.

To τμήμα Zeku ιδρύθηκε το 2019 και έκτοτε έχει κατοχυρώσει περίπου 200 πατέντες στο σχεδιασμό chips. Όπως και η Apple, η Oppo ξεκίνησε με συν-επεξεργαστές για απεικόνιση και με άλλες λειτουργίες smartphone, αλλά δεν κατάφερε να παράγει το δικό της ολοκληρωμένο SoC. Οι πιο πρόσφατες κυκλοφορίες της, όπως το Oppo Find N2 Flip, διέθεταν τον Dimensity 9000 Plus της MediaTek, ενώ το Find X6 Pro είχε τον Snapdragon 8 Gen 2.

Το τελευταίο κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ αναγκάζει όλους τους Κινέζους κατασκευαστές όπως η Oppo, να εξασφαλίζουν άδειες για να χρησιμοποιούν chips τα οποία αναπτύσσονται από εταιρίες που έχουν τη βάση τους στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν με τη συμφωνία Ολλανδίας και Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ για περαιτέρω περιορισμούς, αποκόπτοντας τις Κινεζικές εταιρίες από προμηθευτές όπως η ASML, τη μόνη προμηθεύτρια μηχανημάτων λιθογραφίας στον κόσμο, κάτι απαραίτητο για την παραγωγή νεότερων γενιών chips.