Στα τέλη του 2016 οι νέοι επεξεργαστές της AMD

Που θα φέρουν στο προσκήνιο τη Zen αρχιτεκτονική
11 Σεπτεμβρίου 2015 17:10
Στα τέλη του 2016 οι νέοι επεξεργαστές της AMD

Νωρίτερα αυτό το χρόνο και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια ενός χρηματοοικονομικού συμβουλίου, η AMD έκανε γνωστό πως εργάζεται πάνω σε μια νέα σειρά επεξεργαστών  που θα φέρουν στο προσκήνιο την x86 Zen αρχιτεκτονική. Η σειρά θα συμπεριλαμβάνει μοντέλα για το αγορά των desktops (FX) , APUs, αλλά και ειδικά μοντέλα για servers (Opteron). Ανάμεσα στις αλλαγές που θα φέρει η νέα αρχιτεκτονική, η οποία θα συνοδευτεί από την εξ’ ολόκληρου νέα AM4 πλατφόρμα, είναι η χρήση DDR4 μνήμης RAM, το 40% βελτιωμένο IPC (instuctions per core), η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και η προσθήκη ενός υψηλού bandwidth και χαμηλού latency cache συστήματος.

Τέλος, η AMD αναμένεται να προσθέσει και υποστήριξη για  multi-threading, ένα χαρακτηριστικό που προσφέρει χρόνια τώρα η Intel, ενώ για άλλη μια φορά οι επεξεργαστές της θα διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό πυρήνων.

Σύμφωνα με μια νέα φήμη, η AMD μετέθεσε την κυκλοφορία των νέων επεξεργαστών στα τέλη του 2016. Παρά της οποίες συνέπειες που θα έχει η καθυστερημένη κυκλοφορία των επεξεργαστών για την εταιρία, η απόφαση ήταν απαραίτητη καθώς η κατασκευάστρια των επεξεργαστών, Global Foundries, αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα με το R&D κομμάτι της, ενώ έρχεται αντιμέτωπη και με κακή απόδοση όσον αφορά τον αριθμό των λειτουργικών chips που μπορεί να παράγει.

Τα προβλήματα πηγάζουν κυρίως από το γεγονός πως για την κατασκευή των chips χρησιμοποιείται μια νέα διαδικασία παραγωγής στα 14nm.

Tags: