AMD Ryzen 8000: Πότε να περιμένουμε τους επόμενης γενιάς CPUs;

Αυτά είναι τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
29 Απριλίου 2023 20:27
AMD Ryzen 8000: Πότε να περιμένουμε τους επόμενης γενιάς CPUs;

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η AMD σχεδιάζει να παρουσιάσει τους επομένης γενιάς desktop CPUs της, τους Ryzen 8000, με κωδική ονομασία "Granite Ridge" και την Zen 5 αρχιτεκτονική, στα τέλη του 2024. Τα νέα στοιχεία ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας από το DigiTimes, το οποίο επικαλείται πηγές της βιομηχανίας και αφήνει να εννοηθεί ότι οι τρέχουσες οικονομικές εντάσεις και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα αφήσουν τις περισσότερες εταιρίες της βιομηχανίας να βασίζονται στα 5nm και στα 4nm για τα προϊόντα τους τουλάχιστον μέχρι το 2025, αντί να ετοιμάζουν chips των 3 nm με την τεχνολογία αιχμής της TSMC.

Έτσι, οι επεξεργαστές Granite Ridge, οι διάδοχοι της AMD Ryzen 7000 οικογένειας, φαίνεται πως θα χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό κόμβων των 4nm και 6nm. Η διεργασία των 4nm θα χρησιμοποιηθεί για το CCD, ενώ η διεργασία των 6nm θα χρησιμοποιηθεί για το IOD. Φυσικά, πέρα από τις διαδικασίες κατασκευής, η απόφαση να κυκλοφορήσει η σειρά Ryzen 8000 στα τέλη του 2024 ευθυγραμμίζεται και με την γενικότερη στρατηγική της AMD να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες των Zen 4 πυρήνων, πριν την έλευση της επόμενης γενιάς.

Η AMD έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι η πρωτοποριακή Zen 5 αρχιτεκτονική θα κάνει το ντεμπούτο της κάποια στιγμή το 2024. Η εταιρία ετοιμάζει Zen 5 επεξεργαστές τριών διαφορετικών εκδόσεων: Zen 5, Zen 5 V-Cache και Zen 5C. Κάθε τσιπ έχει σχεδιαστεί με μια ολοκαίνουργια μικροαρχιτεκτονική που δίνει έμφαση στη βελτιωμένη απόδοση και στην καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, με re-pipelined front-end, καθώς και επιτάχυνση ειδικά για την βελτιστοποίηση διεργασιών μηχανικής μάθησης και AI.

Προς το παρόν υπάρχουν μόνο κάποιες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις, τις συχνότητες και την κατανάλωση, αφού οι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχεδιασμό παραμένουν προς το παρόν κρυφές. Πιθανότατα όμως μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες μέσα στο επόμενο έτος.

Tags: