Νέες μπηχτές από την AMD λίγο πριν την κυκλοφορία της RTX 4070

Τονίζει πόσο σημαντική είναι η VRAM
12 Απριλίου 2023 15:04
Νέες μπηχτές από την AMD λίγο πριν την κυκλοφορία της RTX 4070

Η AMD μόλις έκανε μια νέα ανάρτηση στο επίσημο blog της, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της χωρητικότητας της VRAM στις σύγχρονες GPU, ειδικά για παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις και με ενεργοποιημένο το ray tracing. Φυσικά, το timing δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η δημοσίευση κάνει άμεσες συγκρίσεις με τα ανταγωνιστικά μοντέλα της NVIDIA και έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία της νέας RTX 4070, η οποία αναμένεται να έρθει με 12GB μνήμης GGDR6X.

Σε περίπτωση δε γνωρίζετε, η VRAM είναι η ειδική μνήμη που αφορά τα δεδομένα γραφικών που επεξεργάζεται η GPU. Όσο περισσότερη VRAM διαθέτει μια GPU, τόσο περισσότερα δεδομένα μπορεί να αποθηκεύσει και να προσπελάσει χωρίς να χρειάζεται να τα μεταφέρει από τη μνήμη του συστήματος, η οποία είναι πολύ πιο αργή. Ειδικότερα, αν η GPU πρέπει γράφει και διαβάζει δεδομένα από τη μνήμη του συστήματος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε stuttering και χαμηλότερα frame rates. Η AMD ισχυρίζεται λοιπόν ότι οι Radeon κάρτες γραφικών της προσφέρουν αρκετή VRAM για να χειριστούν τα απαιτητικά παιχνίδια του σήμερα, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει ότι τα σύγχρονα παιχνίδια χρησιμοποιούν όλο και περισσότερη VRAM, καθώς διαθέτουν textures υψηλότερης ανάλυσης, πιο σύνθετη γεωμετρία και προηγμένα εφέ φωτισμού και σκίασης. Η AMD αναφέρει ως παραδείγματα το Resident Evil 4, το The Last of Us Part I και το Hogwarts Legacy, τα οποία χρησιμοποιούν πάνω από 11 GB VRAM σε 4K ανάλυση.

Έτσι, λοιπόν, η εταιρία συγκρίνει τις GPUs της σειράς Radeon RX 6000 και RX 7000 με τις GPUs GeForce RTX 3000 και RTX 4000 της NVIDIA, δηλώνοντας ότι οι δικές της διαθέτουν περισσότερη VRAM από τις αντίστοιχες της NVIDIA και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές. Ακολουθούν τα εν λόγω συγκριτικά.

Η ανάρτηση της AMD στοχεύει σαφώς στο να πείσει τους gamers ότι οι Radeon GPUs της αποτελούν καλύτερη επιλογή από τις GeForce GPUs της NVIDIA, αλλά σίγουρα η VRAM δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει πόσο καλά μια GPU μπορεί να κάνει gaming. Άλλοι παράγοντες όπως η αρχιτεκτονική, η συχνότητα, ο αριθμός των πυρήνων, η ταχύτητα της μνήμης, η ψύξη, οι drivers και τα software χαρακτηριστικά επίσης παίζουν ρόλο και πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν κάποιος πάρει την τελική απόφαση.