Το Android μόλις έφερε μια λειτουργία που υπάρχει στο iPhone από το 2017!

Βοηθώντας σημαντικά με τη διαχείριση του αποθηκευτικού χώρου
11 Απριλίου 2023 19:23
Το Android μόλις έφερε μια λειτουργία που υπάρχει στο iPhone από το 2017!

Η Google ξεκίνησε μόλις τη διάθεση ενός νέου πολύ χρήσιμου χαρακτηριστικού για τους κατόχους smartphones με Android λειτουργικό σύστημα. Ο λόγος γίνεται για το auto-archiving, το οποίο αυτόματα ελευθερώνει αποθηκευτικό χώρο στην συσκευή, διαγράφοντας εφαρμογές που δεν χρησιμοποιεί ο χρήστης τακτικά.

Ωστόσο, τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη για την εκάστοτε εφαρμογή παραμένουν. Τα μόνα αρχεία που διαγράφονται είναι αυτά την εγκατάστασης. Έτσι, αν κάποιος χρειαστεί εν τέλει ξανά την απενεργοποιημένη εφαρμογή, τα αρχεία εγκατάστασης κατεβαίνουν εκείνη τη στιγμή από το διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται ξανά η διαδικασία του αρχικού σεταρίσματος, όπως για παράδειγμα το log-in που μπορεί να ζητά κάποιο app.

Οι εφαρμογές που είναι archived θα έχουν πάνω από το εικονίδιό τους ένα χαρακτηριστικό σηματάκι που θα ενημερώνει τον χρήστη, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως οι developers θα πρέπει να χρησιμοποιούν το App Bundle format για να υποστηρίζουν τα apps τους τη λειτουργία. Τέλος, ο μόνος τρόπος για να ενεργοποιηθεί το auto-archiving θα είναι ο χρήστης να προσπαθήσει να εγκαταστήσει κάποια νέα εφαρμογή από το Play Store ενώ ο αποθηκευτικός του χώρος είναι γεμάτος.

Το σηματάκι που θα εμφανίζεται πάνω από τα εικονίδια των απενεργοποιημένων εφαρμογών:

Για την ιστορία, ο κόσμος ζητούσε εδώ και πολύ καιρό αυτό το χαρακτηριστικό, μιας και κάτι αντίστοιχο υπήρχε στα iPhone εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, στο οικοσύστημα της Apple η εν λόγω λειτουργία ονομάζεται “Offload Unused Apps” και ομοίως διαγράφει αυτόματα τις εφαρμογές που ανοίγει σπάνια κάποιος, διατηρώντας όμως τα προσωπικά δεδομένα, για να μπορεί να συνεχίσει τη χρήση τους αν τις αποκαταστήσει. Το “Offload Unused Apps” προστέθηκε με το iOS 11, το 2017.