GeForce RTX 5000: Νέες φήμες για τις επόμενες «κτηνώδεις» κάρτες γραφικών της Nvidia

Που θα κάνουν χρήση της Blackwell αρχιτεκτονικής
09 Απριλίου 2023 19:14
GeForce RTX 5000: Νέες φήμες για τις επόμενες «κτηνώδεις» κάρτες γραφικών της Nvidia

Μπορεί ακόμη να μην έχουν κυκλοφορήσει καλά καλά όλα τα μοντέλα της RTX 4000 σειράς της Nvidia, με πολλούς gamers και PC hardware enthusiasts να περιμένουν τις πιο προσιτές RTX 4060 και RTX 4070, ωστόσο οι φήμες για την επόμενη γενιά ήδη δίνουν και παίρνουν!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, πρόσφατα έκαναν το γύρο του διαδικτύου διάφορες σχετικές φήμες από τα κανάλια TechTubers, RedGamingTech και Moore's Law is Dead, με το μέσο wccftech να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες. Περνώντας, λοιπόν, σε λεπτομέρειες, η επόμενης γενιάς αρχιτεκτονική της Nvidia θα ονομάζεται Blackwell και το ντεμπούτο της αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024, αρχικά μέσα από προϊόντα που θα αφορούν servers και έπειτα μέσα από το GeForce brand που αφορά το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Για άλλη μια φορά η Nvidia αναμένεται να κάνει ξανά χρήση monolithic die στις νέες GPUs της, χωρίς να ακολουθεί τα χνάρια της AMD, η οποία έχει υιοθετήσει τον chipset σχεδιασμό με τη δική της RDNA 3 αρχιτεκτονική. Συνεχίζοντας, οι φήμες θέλουν την εταιρία να κάνει χρήση του 3nm process node της TSMC για να κατασκευάσει τις Blackwell κάρτες γραφικών της RTX 5000 σειράς. Αυτή τη στιγμή, η Ada Lovelace αρχιτεκτονική των RTX 4000 μοντέλων είναι κατασκευασμένη στο TSMC 4N (5nm Optimized) node. Προφανώς, η μετάβαση σε λιθογραφία λιγότερων νανομέτρων θα μεταφραστεί σε άλμα επιδόσεων και σε καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα. Υπάρχει όμως ένα «αλλά», αφού κάθε wafer των 3nm της TSMC κοστίζει αυτή τη στιγμή 25% περισσότερο. Αν αυτό συνεχιστεί, ενδεχομένως οι RTX 5000 να είναι αρκετά πιο ακριβές.

Περνώντας στα specs, οι GPU Blackwell ακούγεται ότι θα αλλάξουν ριζικά και την αρχιτεκτονική των CUDA πυρήνων αυτών καθ’ αυτών. Τα SM units των Blackwell GPUs αναμένεται να αποκτήσουν "νέα δομή", ενώ θα γίνουν περαιτέρω βελτιστοποιήσεις και προσθήκες στο hardware του denoising και του Ray/Path Tracing. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, φημολογείται ότι θα διαθέτουν υποστήριξη και για μνήμη GDDR7. Υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορήσει έστω και ένα Blackwell μοντέλο με διεπαφή μνήμης 512 bit. Εάν αυτό ισχύει, τότε μπορούμε να περιμένουμε ακραίο bandwidth πάνω από 2 TB/s χρησιμοποιώντας dies των 36 Gbps. Οι RTX 5000 ακούγεται επίσης ότι θα κάνουν χρήση της διεπαφής PCIe Gen 5 και ότι θα τρέχουν σε τεράστιες συχνότητες της τάξεως των 3 GHz+. Τέλος, οι επιδόσεις λέγεται ότι θα καταγράψουν συνολικά άλμα 2x έως 2,6x σε σχέση με τις Ada GPU.

Προφανώς όμως, δεδομένου ότι οι RTX 5000 απέχουν ακόμη πολύ από την κυκλοφορία τους, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν είναι σίγουρες και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με επιφύλαξη.