Ανακαλύψαμε την αρχαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα

Έχει 10 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου
02 Απριλίου 2023 08:14
Ανακαλύψαμε την αρχαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα

Το James Webb Space Telescope αποκάλυψε την αρχαιότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχουμε εντοπίσει έως τώρα. Δημιουργήθηκε μόλις 570 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, αλλά με το πανίσχυρο JWST στη διάθεσή τους, οι αστρονόμοι θεωρούν πως δε θα κατέχει αυτό το ρεκόρ για πολύ ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μαύρη τρύπα έχει μάζα ίση με 10 εκατομμύρια Ήλιους και διαρκώς μεγαλώνει καθώς “καταπίνει” ό,τι βρει στο διάβα της. Βρίσκεται μέσα σε έναν από τους αρχαιότερους γαλαξίες που έχουμε ανακαλύψει, τον CEERS_1019.

Μέσα στα πρώτα εκατομμύρια χρόνια από το Big Bang, το φως δεν μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα, καθώς το πρώιμο σύμπαν ήταν γεμάτο από ουδέτερο υδρογόνο. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 1 δις χρόνια για να ιονιστεί το υδρογόνο και να ελευθερωθεί το φως. Αυτή η “εποχή του επανιονισμού” δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή και γαλαξίες όπως ο CEERS_1019, είναι οι κατάλληλοι στόχοι για έρευνα επειδή είναι σχετικά φωτεινοί.

Το JWST “κοίταξε” τον γαλαξία για μόλις μία ώρα, αλλά η ποσότητα δεδομένων που πρόσφερε ήταν ένας επιστημονικός θησαυρός.

Εκείνη τη στιγμή θαύμασα το πόσα μπορούμε να δούμε με το JWST. Είδαμε ολόκληρο το γαλαξία που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά. Με ξάφνιασε η ποσότητα των δεδομένων.

Κάποια χαρακτηριστικά όμως των εκπομπών ακτινοβολίας δεν ταίριαζαν με τις παρατηρήσεις και όταν οι επιστήμονες κοίταξαν καλύτερα, ανακάλυψαν αυτήν την τεράστια μαύρη τρύπα που υπήρξε πριν 13.2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ακόμα δε γνωρίζουμε πώς οι μαύρες τρύπες σε αυτούς τους γαλαξίες μπορούν να είναι τόσο μεγάλες, τόσο νωρίς στην ιστορία του σύμπαντος.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα δημιουργήθηκε από την κατάρρευση κάποιου μεγάλου σώματος, όπως ένα από τα πρώτα άστρα του σύμπαντος, τα οποία ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα άστρα που έχουμε σήμερα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν από μόλις μία ώρα παρατηρήσεων. Μία εμβάθυνση στις παρατηρήσεις θα μας δώσει πιο μακρινούς, πιο σκοτεινούς γαλαξίες που μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε το σύμπαν και πώς μεγάλωσε.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο arXiv και έχει κατατεθεί για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal.