Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης των τελευταίων 100 ετών βρέθηκε στην Ανταρκτική

Εξαιρετικά σπάνιο εύρημα
09 Μαρτίου 2023 17:54
Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης των τελευταίων 100 ετών βρέθηκε στην Ανταρκτική

Η Ανταρκτική είναι το αγαπημένο πεδίο των κυνηγών μετεωριτών, καθώς οι σκουρόχρωμοι βράχοι ξεχωρίζουν στο χιονισμένο τοπίο και το ξηρό κλίμα μειώνει τη διάβρωσή τους. Οι ιδανικές συνθήκες διατήρησης συνοδεύονται και από τη διαρκή κίνηση των παγετώνων, οι οποίοι φέρνουν διαρκώς στην επιφάνεια διαστημικά πετρώματα που είχαν θαφτεί κάτω από τον πάγο για χιλιάδες χρόνια.

Παρόλα αυτά, η εύρεση ενός μεγάλου μετεωρίτη είναι σπάνια, αφού κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης το μεγαλύτερο τμήμα τους καίγεται μέχρι να απομείνει μόνο ο σκληρός πυρήνας τους.

Μία ομάδα ερευνητών λοιπόν στάθηκε τυχερή, αφού ανακάλυψε το μεγαλύτερο μετεωρίτη που έχουμε βρει εδώ και 100 χρόνια. Το πέτρωμα ζυγίζει 7.6 κιλά και για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψή του, αρκεί να πούμε πως έχουν βρεθεί περίπου 45.000 διαστημικά πετρώματα στην Ανταρκτική σε αυτό το χρονικό διάστημα και αυτό είναι το βαρύτερο.

Το πέτρωμα θα μεταφερθεί στο Royal Belgian Institute of Natural Sciences για περαιτέρω μελέτη.

Το μέγεθος δεν παίζει απαραίτητα ρόλο όσον αφορά τους μετεωρίτες και ακόμα και ο πιο μικρός μικρομετεωρίτης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμος επιστημονικά. Αλλά φυσικά το να βρεις ένα μετεωρίτη τέτοιου μεγέθους είναι εξαιρετικά σπάνιο και μας ενθουσίασε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα χάρτη βασισμένο σε δορυφορικά δεδομένα που περιείχαν κίνηση των παγετώνων, θερμοκρασίες και κλίσεις εδάφους για να κάνουν μία πιθανολόγηση με τη βοήθεια AI, έτσι ώστε να βρουν νέα πετρώματα. Οι υπολογισμοί οδήγησαν στη δημιουργία ενός χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο πλοηγήθηκαν οι ερευνητές στο αφιλόξενο έδαφος της Ανταρκτικής.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 300.000 μετεωρίτες στην Ανταρκτική, οι οποίοι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Οι μετεωρίτες με μεγάλη συγκέντρωση σιδήρου είναι οι πιο δύσκολοι να βρεθούν, με τους ερευνητές να πιθανολογούν πως επειδή το μέταλλο θερμαίνεται αρκετά κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, λιώνει εύκολα τον πάγο και βυθίζεται πολύ πιο κάτω από τους υπόλοιπους.

Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός δειγμάτων που έχουμε από τους μετεωρίτες, τόσο καλύτερη θα είναι η κατανόηση του Ηλιακού συστήματος και η κατανόηση του πλανήτη μας.