Μηδενίζει τις Siri, Alexa και Cortana η Microsoft – “Είναι χαζές σαν πέτρες”

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο CEO της εταιρίας
07 Μαρτίου 2023 11:08
Μηδενίζει τις Siri, Alexa και Cortana η Microsoft – “Είναι χαζές σαν πέτρες”

Σε μια τρομερά απαξιωτική δήλωση προέβη ο επικεφαλής της Microsoft, Satya Nadella, ο οποίος μιλώντας για τις ψηφιακές βοηθούς Siri και Google Assistant των iOS και Android smartphones αντίστοιχα, για την Alexa της Amazon, αλλά και για την ίδια την Cortana των Windows, επισήμανε πως είναι όλες όσο έξυπνες όσο και οι πέτρες.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο CEO του αμερικανικού κολοσσού έκανε τη δήλωση στο Financial Times, το οποίο ετοίμασε ένα ρεπορτάζ για το πώς η Amazon δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες που είχε για την Alexa, η οποία αρχικά είχε ξεκινήσει ως μια βοηθός για την αγορά προϊόντων από το e-shop του Amazon. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του μέσου, εν τέλει η Alexa κατέληξε να κοστίζει εξαιρετικά πολλά χρήματα για να συντηρηθεί, με την Amazon να αποδεσμεύει πάρα πολλά μέλη της σχετικής ομάδας με το πρόσφατο κύμα απολύσεων.

Σχολιάζοντας, λοιπόν, το trend των ψηφιακών βοηθών που ήταν πρώτο θέμα συζήτησης πριν μια δεκαετία, όταν ακόμα η Microsoft έφτιαχνε τα δικά της smartphones, ο Nadella δήλωσε:

Ήταν όλες τους χαζές σαν πέτρες. Είτε πρόκειται για την Cortana είτε για την Alexa είτε για το Google Assistant είτε για τη Siri, καμία από αυτές δεν λειτουργούσε. Είχαμε ένα προϊόν που υποτίθεται ότι θα ήταν το νέο front-end για πολλές πληροφορίες που απλά δεν λειτουργούσε.

Φυσικά, οι διάφορες αδυναμίες των εν λόγω ψηφιακών βοηθών δεν έχουν γίνει τυχαία θέμα την τελευταία περίοδο. Από τις αρχές της χρονιάς, η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης έχει γίνει viral παγκοσμίως, ειδικότερα χάρη στο ChatGPT. Πολλοί, λοιπόν, αναρωτιούνται πως θα ήταν μια νέα ψηφιακή βοηθός που αντί για μια περιορισμένη λίστα λειτουργιών θα μπορούσε να απαντήσει πιο φυσικά, όπως το εντυπωσιακό μοντέλο της OpenAI.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το ChatGPT είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία με βάση τις υποδείξεις του χρήστη και μπορεί να απαντήσει σε ένα μεγάλο εύρος ερωτήσεων μιμούμενη το ανθρώπινο στυλ ομιλίας. Το αποτελέσματα είναι τόσο ρεαλιστικά που σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times, έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στα κεντρικά γραφεία της Google από τα τέλη του Νοεμβρίου, η οποία θεωρεί πως ένας τόσο φυσικός τρόπος απαντήσεων μπορεί να αλλάξει για πάντα το τι περιμένουν οι χρήστες από μια μηχανή αναζήτησης που μέχρι τώρα επιστρέφει απλά links σε άλλες σελίδες. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και η Microsoft, η οποία επένδυσε δισεκατομμύρια στην OpenAI, για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του ChatGPT, μεταμορφώνοντας ολοκληρωτικά το Bing.