Τα ρομπότ θα κάνουν το 39% από τις δουλειές του σπιτιού μέχρι το 2033

Η εκτίμηση των ειδικών
23 Φεβρουαρίου 2023 09:42
Τα ρομπότ θα κάνουν το 39% από τις δουλειές του σπιτιού μέχρι το 2033

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία ζήτησαν από 65 ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη να προβλέψουν πόσο αυτοματοποιημένες μπορούν να γίνουν οι δουλειές του νοικοκυριού μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι ειδικοί εκτιμούν πως μέχρι το 2033, το 39% όλων των εργασιών στο νοικοκυριό θα εκτελείται από ρομπότ.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στην αυτοματοποίηση αναμένονται στα ψώνια, ενώ και η φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων θα επηρεαστεί σημαντικά από την AI. Ήδη τα ρομπότ όπως οι σκούπες έχουν γίνει ένα από τα πιο συνηθισμένα ρομποτικά αντικείμενα στο σπίτι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Εκτιμάται πως ο χρόνος που περνάμε κάνοντας ψώνια για το σπίτι, θα μειωθεί κατά 60%.

Το 1966 η τηλεοπτική εκπομπή Tomorrow’s World έδειξε ένα ρομπότ-νοικοκυρά το οποίο μπορούσε να μαγειρεύει, να πηγαίνει βόλτα το σκύλο, να προσέχει το μωρό, να κάνει τα ψώνια, να ετοιμάζει κοκτέιλ και άλλα. Αν οι δημιουργοί τους είχαν $1 εκατομμύριο, η συσκευή θα μπορούσε να είναι λειτουργική από το 1976.

Η υπόσχεση των αυτόνομων οχημάτων να κυκλοφορούν στους δρόμους, να αντικαθιστούν τα ταξί, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Και παρόλα αυτά, δεν έχουμε μπορέσει να κάνουμε τα ρομπότ να λειτουργήσουν σωστά ή να κάνουμε τα αυτόνομα οχήματα να οδηγήσουν σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον στους δρόμους μας. Τα σπίτια μας είναι παρόμοια με αυτήν την έννοια.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η τεχνολογία θα βοηθήσει τους ανθρώπους, δε θα τους αντικαταστήσει.

Είναι δύσκολο και ακριβό να δημιουργήσεις ένα ρομπότ γενικής χρήσης. Είναι ευκολότερο και πιο χρήσιμο να δημιουργήσεις τεχνολογία που μας βοηθά και δε μας αντικαθιστά.

Η έρευνα θεωρεί πως οι αυτοματισμοί του σπιτιού θα μας εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα. Αν θεωρήσουμε τις δουλειές του σπιτιού ως απλήρωτη εργασία, ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτές έχουν αρνητική επίπτωση στα έσοδά μας, στην αποταμίευσή μας και στις συντάξεις μας. Οι ερευνητές επίσης θεωρούν πως ο αυτοματισμός στα σπίτια θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων.

Ωστόσο, αν η τεχνολογία αυτή παραμείνει ακριβή, θα είναι διαθέσιμη σε ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας, οδηγώντας σε μία αύξηση της ανισότητας στον ελεύθερο χρόνο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Tags: