Το νέο trend του TikTok για την παρενόχληση στο γυμναστήριο έχει διχάσει

Viral τα #gymcreep και #gymweirdo
16 Φεβρουαρίου 2023 11:47
Το νέο trend του TikTok για την παρενόχληση στο γυμναστήριο έχει διχάσει

Σε έναν ιδανικό κόσμο ο καθένας θα μπορούσε να πάει στο γυμναστήριο, να ασκηθεί και να φύγει χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τους γύρω του. Ωστόσο οι γυναίκες έχουν έναν παραπάνω λόγο ανησυχίας, όταν πολλές φορές γίνονται στόχος αδιάκριτων αντρών. Το θέμα έχει πάρει τους τελευταίους μήνες τεράστιες διαστάσεις στο TikTok, καθώς τα videos με hashtags #GymCreep και #GymWeirdo έχουν συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια views.

Οι δύο όροι περιγράφουν συνήθως άντρες οι οποίοι πλησιάζουν ή παρακολουθούν γυναίκες οι οποίες γυμνάζονται. Αρκετές γυναίκες στα σχόλια μπορούν να ταυτιστούν με τις περιστάσεις, ωστόσο ορισμένοι ισχυρίζονται πως οι άντρες στοχοποιούνται άδικα σε πολλές περιπτώσεις, ενώ υπάρχει και κριτική για το γεγονός πως καταγράφονται σε video χωρίς την άδειά τους.

Σε μία αμερικανική έρευνα του Run Repeat το 2021, το 56% των γυναικών ανέφερε παρενόχληση κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο γυμναστήριο. Αρκετές δήλωσαν πως θα ήταν θετικές να εγγραφούν σε ένα γυμναστήριο αποκλειστικά για γυναίκες. Όμως ο αριθμός των γυναικείων γυμναστηρίων είναι μικρός και συνήθως δεν έχουν την ποικιλία οργάνων που έχουν οι μεγάλες αλυσίδες.

Η 23χρονη fitness influencer με πάνω από 1 εκατομμύριο ακολούθους, Natalee Barnett, καλεί τους άντρες να υποστηρίξουν τις γυναίκες και να εναντιώνονται σε άλλους άντρες οι οποίοι τις παρενοχλούν, όπως θα κάνανε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εκτός γυμναστηρίου. Τους προτρέπει επίσης όταν προσέχουν μια γυναίκα μήπως χρειαστεί βοήθεια στα βάρη, να το κάνουν με μία πιο ευγενική προσέγγιση.

Θεωρώ πως μερικές φορές οι άντρες δεν έχουν επίγνωση πόσο ψηλοί και πόσο μυώδεις είναι και αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό.

Δράση απαιτείται και από τα γυμναστήρια.

Έχουμε πολιτικές για να διασφαλίσουμε πως οι προπονητές και τα μέλη ξέρουν ποια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Αυτό μας βοηθά να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα να κάνουν τα παράπονά τους, ξέροντας πως θα τους υποστηρίξουμε μέσω μίας διαφανούς διαδικασίας. – Ann-Marie Murphy, εκπρόσωπος The Gym Group

Tags: