Δικαστής χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT για να αποφασίσει σε δίκη!

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στην Κολομβία
07 Φεβρουαρίου 2023 20:09
Δικαστής χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT για να αποφασίσει σε δίκη!

Ο Κολομβιανός δικαστής Juan Manuel Padilla Garcia έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στο καυτό και επίκαιρο θέμα της AI, αφού χρησιμοποίησε το viral chatbot τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, σε μια πρόσφατη δικαστική υπόθεση που αφορούσε μια ασφαλιστική εταιρεία υγείας και την θεραπεία ενός αυτιστικού παιδιού.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο δικαστής χρησιμοποίησε την AI για να του απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, ρώτησε το ChatGPT αν "απαλλάσσεται ένας αυτιστικός ανήλικος από την καταβολή τελών για τις θεραπείες του;" και αν "έχει η νομολογία του συνταγματικού δικαστηρίου λάβει ευνοϊκές αποφάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν;". Οι απαντήσεις της AI χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τον δικαστή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και μάλιστα συμπεριλήφθηκαν και στα επίσημα έγγραφα της δίκης, από τα οποία και επιβεβαιώθηκε η χρήση του ChatGPT.

Για την ιστορία, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε κάποια δικαστική υπόθεση, αλλά είναι σίγουρα ένα από τα δημοφιλέστερα περιστατικά μέχρι σήμερα. Παρά την έλλειψη σχετικών νόμων στην Κολομβία που να απαγορεύουν τη βοήθεια από τεχνητή νοημοσύνη για τις δικαστικές αποφάσεις, η χρήση της εγείρει πολλά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει μεροληπτικές ή λανθασμένες απαντήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σοβαρές συνέπειες, δημιουργώντας παράλληλα και δικαστικό προηγούμενο.

Μάλιστα, η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το περίφημο ChatGPT, έχει δηλώσει δημόσια ότι η τεχνολογία της δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι μόνο όσο καλή όσο τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευσή της. Όπως και να 'χει όμως, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε δικαστικές υποθέσεις θα συνεχίσει να αποτελεί καυτό θέμα τα επόμενα χρόνια και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το νομικό σύστημα θα προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Για την ιστορία, πρόσφατα υπήρξαν και άλλα παρόμοια περιστατικά, όπου οι κατηγορούμενοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα AI-δικηγόρους, για να τους βοηθήσουν στην αμφισβήτηση τροχαίων παραβάσεων.