Έρευνα: Τα παιδιά εκτίθενται σε σκληρή πορνογραφία από εννιά χρονών

Ανησυχητικά ευρήματα
01 Φεβρουαρίου 2023 10:26
Έρευνα: Τα παιδιά εκτίθενται σε σκληρή πορνογραφία από εννιά χρονών

Μία νέα έρευνα από την Επίτροπο Παίδων του Ηνωμένου Βασιλείου, Dame Rachel de Souza, βρήκε πως τα παιδιά εκτίθενται στην online πορνογραφία από την ηλικία των εννέα ετών. Το 1/4 των νέων ηλικίας 16-21 ετών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν πως είδαν για πρώτη φορά πορνογραφία στο internet ενώ ήταν ακόμα στο δημοτικό, ενώ μέχρι την ηλικία των 13 ετών ήδη οι μισοί είχαν εκτεθεί σε αυτήν.

Άλλες έρευνες συνδέουν την έκθεση σε πορνογραφία σε μικρή ηλικία, σε μειωμένη αυτοπεποίθηση και σε επιβλαβείς απόψεις για το σεξ και τις σχέσεις.

Μία μητέρα ενός οχτάχρονου περιέγραψε μία τέτοια περίπτωση, με τον οχτάχρονο γιο της να καταλήγει σε πορνογραφικό site ψάχνοντας σε μηχανή αναζήτησης μερικές βρισιές που άκουσε στο σχολείο.

Είχαμε βάλει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και είχαμε αφαιρέσει εφαρμογές όπως το YouTube και δε φανταζόμουν πως ο γιος μου θα βρισκόταν σε ένα πορνογραφικό site μέσα σε δευτερόλεπτα. Μόλις το είδα, έκλεισα την καρτέλα, αλλά και οι δύο μείναμε σοκαρισμένοι με αυτό που είδαμε. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Ξαφνικά έπρεπε να εξηγήσω τα πάντα, μαζί με το γεγονός πως αυτό που είδε ήταν τεχνητό και πολύ μακριά από το πώς μοιάζουν οι πραγματικοί άνθρωποι.

Το 79% των 18χρονων δήλωσαν πως έχουν δει ως παιδιά, πορνογραφία που περιλαμβάνει φυσική βία. Σχεδόν τα μισά κορίτσια περίμεναν το σεξ να περιλαμβάνει φυσική βία. Μία 12χρονη παραδέχτηκε στην Επίτροπο πως το αγόρι της την “στραγγάλισε” στο πρώτο τους φιλί, νομίζοντας πως είναι φυσιολογικό.

Η Επίτροπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστά την προσοχή των ενηλίκων στα ευρήματα της έρευνας.

Δεν πρέπει τα παιδιά να βρίσκουν βίαιη και μισογυνιστική πορνογραφία στα social media sites. Πραγματικά πιστεύω πως θα κοιτάμε πίσω σε 20 χρόνια και θα αηδιάζουμε με το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται τα παιδιά σήμερα. Ας είμαι ξεκάθαρη. Η online πορνογραφία δεν είναι όπως ένα ενήλικο περιοδικό. Το ενήλικο περιεχόμενο στο οποίο είχαν εκτεθεί οι γονείς στα νιάτα τους, ωχριά μπροστά στο σημερινό κόσμο της πορνογραφίας.

Η Επίτροπος παροτρύνει τους γονείς να μην αποφεύγουν το θέμα στο σπίτι και να κάνουν ξεκάθαρο στα παιδιά πως η ακραία πορνογραφία δεν είναι πραγματική και πως πρόκειται για ηθοποιία.

Θέλω οι μαμάδες και οι μπαμπάδες να τους μιλάνε συχνά, ειδικά όταν είναι πολύ μικρά με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, για τα πράγματα που μπορεί να δουν, έτσι ώστε να μην μπερδευτούν.

Τονίζει πως οι γονείς δεν μπορούν να σταματήσουν αυτήν την παλίρροια χωρίς κρατική παρέμβαση και νομοθεσία, αφού πρόκειται για εταιρίες δισεκατομμυρίων. Η κύρια πηγή πορνογραφίας για νέους είναι το Twitter, με το 41% να δηλώνει πως είχαν πρόσβαση σε αυτήν από εκεί. Τα πορνογραφικά websites ήρθαν δεύτερα και ακολουθούν το Instagram, το Snapchat και οι μηχανές αναζήτησης.

Tags: