Το ηλεκτρονικό εμπόριο στα ύψη: 8 στους 10 Έλληνες με ψηφιακή παρουσία

Το 2022 αποτέλεσε έτος-σταθμό για τις ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα
28 Ιανουαρίου 2023 11:42
Το ηλεκτρονικό εμπόριο στα ύψη: 8 στους 10 Έλληνες με ψηφιακή παρουσία

Μια χρονιά σταθμό για το ψηφιακό εμπόριο αποτέλεσε το 2022 σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς η πίεση των τελευταίων ετών για ψηφιοποίηση λόγω της πανδημίας, απέδωσε καρπούς και εκτίναξε τόσο τη χρήση του διαδικτύου όσο και των ηλεκτρονικών αγορών.  

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων μεταμορφώθηκαν την περασμένη χρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μάκη Σαββίδη, αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και αντιπρόεδρο GRECA, η χρήση του διαδικτύου στον γενικό πληθυσμό ξεπέρασε το όριο του 80%, ενώ πάνω από το 70% του ποσοστού αυτού πραγματοποίησε και κάποιου είδους ηλεκτρονική συναλλαγή. 

Πρακτικά δηλαδή περίπου 8 στους 10 Έλληνες αγόρασαν κάτι από το διαδίκτυο ή έκαναν μια ηλεκτρονική συναλλαγή εντός του 2022. Ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, που πριν την πανδημία βρισκόταν σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, το επίπεδο ανάπτυξης ήταν ανεπανάληπτο σε όλα τα επίπεδα της ψηφιακής κοινωνίας.

H πιστότητα των Ελλήνων καταναλωτών προς το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο ξεπέρασε το 85% για το περσινό έτος, βάσει των ερευνών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου (eCommerce Europe). Αυτό αποτελεί μια ακόμη διασφάλιση πως το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται σε μια συνεχόμενη τροχιά ανάπτυξης κερδίζει έδαφος. Το 2023, μάλιστα, διαφαίνεται μια χρονιά όπο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα διευρύνουν τις πωλήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Σαββίδης, δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες ηλεκτρονικές εταιρείες δεν έχουν εισέλθει στην ελληνική αγορά για διάφορους λόγους (πανδημία COVID 19, οικονομική κρίση, χαμηλή ψηφιακή διείσδυση κτλ.) και αυτό από μόνο του έχει δώσει μια ώθηση στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο όλων των μεγεθών να αναπτυχθεί και να προσδοκά από εδώ και πέρα ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Η άνθηση αυτή συντελέστηκε μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, καθώς περίπου 7.000 επιχειρήσεις στις αρχές του 2020 είχαν ενεργή ηλεκτρονική παρουσία και αυτός ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε πάνω από 20.000, πριν το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς.

Ωστόσο, ο δείκτης DESI (ψηφιοποίησης κοινωνίας και οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μας κατατάσσει ακόμα στις τελευταίες θέσεις μαζί με την Βουλγαρία και την Ρουμανία

Tags: