Ποιο ChatGPT; Το MusicLM δημιουργεί μουσική κάθε είδους από λίγες γραμμές κειμένου

Βάζει τέλος στην ανθρώπινη έμπνευση
28 Ιανουαρίου 2023 11:13
Ποιο ChatGPT; Το MusicLM δημιουργεί μουσική κάθε είδους από λίγες γραμμές κειμένου

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Μετά το ChatGPT που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην παραγωγή κειμένου, η Google δημοσίευσε την έρευνά της για το MusicLM, μία τεχνητή νοημοσύνη η οποία δημιουργεί μουσική κάθε είδους απλά με μία περιγραφή κειμένου.

Δεν πρόκειται για την πρώτη AI που παράγει μουσική, σίγουρα όμως πρόκειται για την πιο εξελιγμένη αφού το μοντέλο της εκπαιδεύτηκε με μία τεράστια βάση δεδομένων 280.000 ωρών μουσικής και πλέον μπορεί να παράγει αποτελέσματα με εκπληκτικά μεγάλη ποικιλία και βάθος.

Το MusicLM μπορεί να συνδυάσει διαφορετικά είδη μουσικής και όργανα. Για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να ζητήσει να παράγει “ένα υβρίδιο χορευτικής μουσικής και reggaeton με απόκοσμο τόνο που προκαλεί μία αίσθηση θαυμασμού”. Μπορεί ακόμα να παράγει μελωδίες που βασίζονται σε σφύριγμα, μουρμουρητό ή την περιγραφή ενός πίνακα! Μπορεί ακόμα να συνδυάσει διαφορετικές περιγραφές για να παράγει ένα DJ set.

Η Google δε θα δώσει το MusicLM στο κοινό λόγω θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς ερωτήσεις σχετικά με τις άδειες της AI μουσικής δεν έχουν απαντηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, μας δείχνει πως το μέλλον στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας δεν είναι πλέον ένα ανθρώπινο προνόμιο.