Ρολόι της Αποκάλυψης 2023: Χτύπησε ξανά και ήρθαμε πιο κοντά προς τον “όλεθρο“

O διάσημος υποθετικός δείκτης χτύπησε ξανά...
27 Ιανουαρίου 2023 09:25
Ρολόι της Αποκάλυψης 2023: Χτύπησε ξανά και ήρθαμε πιο κοντά προς τον “όλεθρο“

Το περίφημο "Ρολόι της Αποκάλυψης" (Doomsday Clock) χτύπησε ξανά και μας πήγε ένα μικρό βήμα κοντά στον όλεθρο. Όπως αποκάλυψαν πριν μερικές ημέρες οι επιστήμονες της γνωστής ΜΚΟ, "Bulletin of Atomic Scientists", το ρολόι πλέον βρίσκεται 90 δευτερόλεπτα πριν τον "Αρμαγεδδών" ή το "τέλος του κόσμου".

Για όσους δε γνωρίζουν, αυτός ο υποθετικός δείκτης, απεικονίζει με συμβολικό τρόπο ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται είτε πιο κοντά είτε πιο μακριά από την απόλυτη καταστροφή της ή ένα κατακλυσμικό γεγονός που μπορεί να την απειλήσει.

Δυστυχώς για το 2023 το ρολόι ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στα μεσάνυχτα στην ιστορία του από όσο είναι τώρα. O χρόνος μέχρι τα μεσάνυχτα μειώθηκε κατά δέκα δευτερόλεπτα, έχοντας κολλήσει προηγουμένως επί 3 χρόνια στα 100 δευτερόλεπτα.

Το παραπάνω συνεπάγεται πως ο κόσμος μας όχι απλώς δεν έγινε ασφαλέστερος, κατά την προηγούμενη χρονιά, κάτι που γίνεται εξάλλου εύλογα αντιληπτό εάν λάβουμε υπ' όψιν τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ο χρόνος μας μειώνεται και οδεύουμε σταθερά προς την καταστροφή με μόλις 1,5 λεπτό να μας χωρίζει από το "τέλος".

Παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ολοένα και αυξανόμενη πυρηνική ρητορική των μεγάλων δυνάμεων, οι απειλές της κλιματικής κρίσης, οι τεχνολογικοί και βιολογικοί κίνδυνοι όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πανδημία, μέτρησαν και φέτος για τους 13 βραβευμένους επιστήμονες που υπολογίζουν την ώρα του Doomsday Clock. 

Ειδικοί τονίζουν πώς ούτε η ένδειξη της σταθερότητας στο χρόνο που μας απομένει μέχρι το τέλος, είναι απαραίτητα καλή. "Η σταθερότητα δεν είναι καλό νέο", εξηγεί η καθηγήτρια Sharon Squassoni από το Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. "Είμαστε κολλημένοι σε μια επικίνδυνη στιγμή, που δεν φέρνει ούτε σταθερότητα ούτε ασφάλεια".

Η ιστορία του Ρολογιού της Αποκάλυψης

Χτυπάει αντίστροφα όπως προαναφέραμε από το 1947 όταν και η ανθρωπότητα μόλις είχε βγει από τον καταστροφικό Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας.

Τότε το ρολόι είχε οριστεί στα 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Ποια είναι η μεγαλύτερη χρονική απόσταση που βρεθήκαμε ποτέ; Αυτή ήταν το 1991 όταν έληξε ο "Ψυχρός Πόλεμος" και διαλύθηκε το Τείχος του Βερολίνου. Έκτοτε όμως η πορεία του βρίσκεται συνεχώς προς τα μεσάνυχτα.