Τύπος δοκίμασε να ψύξει κάρτα γραφικών με κέτσαπ για να μην το κάνετε εσείς!

Καθώς και με οδοντόκρεμα, κασέρι και άλλα καθημερινά είδη
23 Ιανουαρίου 2023 13:05
Τύπος δοκίμασε να ψύξει κάρτα γραφικών με κέτσαπ για να μην το κάνετε εσείς!

Ναι, καλά διαβάσατε, ένα μέλος του γνωστού PC Hardware forum ComputerBase αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ενδιαφέρουσα έρευνα, για να ανακαλύψει ποια καθημερινά προϊόντα που μπορεί να βρει κάποιος στα ντουλάπια του σπιτιού του ή στο ψυγείο του είναι ικανά να ψύξουν αποτελεσματικά μια κάρτα γραφικών.

Το πειραματόζωο ήταν μια Radeon R7 240 GPU, η οποία έχει κατανάλωση 30W. Σίγουρα δεν πρόκειται για την πιο δυνατή κάρτα που μπορεί να βρει κάποιος εκεί έξω, αφού ακόμη και κάποιο παθητικό σύστημα ψύξης μπορεί να κρατήσει τις θερμοκρασίες της σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά για τις ανάγκες του πειράματος ήταν ιδανική. Τι έδειξαν, λοιπόν, οι δοκιμές;

Όπως φαίνεται, η κέτσαπ είναι η καλύτερη εναλλακτική αν ο πλανήτης ξεμείνει από thermal paste, αφού η κάρτα έφτασε τους 71°C μετά από 5 λεπτά στο Furmark. Η οδοντόκρεμα ακολουθεί μετά, αλλά είναι αρκετά χειρότερη, αφήνοντας τη GPU να φτάσει τη μέγιστη θερμοκρασία των 90°C. Από την άλλη, οι κρέμες για μωρά, οι πατάτες και το κασέρι δεν κάνουν για ψύξη, αφού έφτασαν αμέσους τους 105 °C, δηλαδή το όριο της κάρτας στην προκειμένη περίπτωση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των δοκιμών και για λόγους σύγκρισης τη θερμοκρασία με την εξαιρετική πάστα Arctic MX4. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί πως τα πειράματα αυτά είναι ως ένα βαθμό και επικίνδυνα, αφού πολλά φαγώσιμα περιλαμβάνουν αρκετή υγρασία ώστε να οδηγήσουν ενδεχομένως σε επικίνδυνες καταστάσεις όταν τοποθετούνται σε ηλεκτρική συσκευή. Κοινώς… μην το δοκιμάσετε στο σπίτι.

Εφαρμόζοντας…πατάτα αντί για thermal paste:

Τα αποτελέσματα των δοκιμών:

Thermal Paste Arctic MX4 - 49 °C

Κέτσαπ - 71 °C

Οδοντόκρεμα - 90 °C

Πατάτα - 105 °C

Φέτα Κασέρι - 105 °C

Κρέμα για συγκάματα Penaten - 105 °C