Blue Monday: Γιατί είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου;

Πέφτει κάθε χρόνο τη τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου
16 Ιανουαρίου 2023 18:58
Blue Monday: Γιατί είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου;

Η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου θεωρείται ως "η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου" και για φέτος η Blue Monday ή "Μπλε Δευτέρα" όπως την αποκαλούν είναι η σημερινή 16η Ιανουαρίου 2023.

Πώς όμως προέκυψε η Blue Monday; Όλη η ιδέα είναι στημένη γύρω από ένα διαφημιστικό τρικ το οποίο εμφανίστηκε σε ένα δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε το 2005, το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφεία Sky Travel.

Σε αυτό η ταξιδιωτική εταιρία ισχυριζόταν ότι υπολόγισε την ημερομηνία βάσει μιας εξίσωσης, η οποία ανήκει στον Cliff Arnal, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, καθώς του ανατέθηκε η αποστολή να δώσει ένα επιστημονικό περιτύλιγμα στη θεωρία που σκαρφίστηκε η Sky Travel. 

Ωστόσο, πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο μαθηματικό τύπο, ο οποίος συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες: τον καιρό (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na). Πρακτικά δηλαδή πρόκειται για ένα προϊόν ψευδοεπιστήμης αφού δεν έχει γίνει αποδεκτή η εν λόγω εξίσωση στη μαθηματική κοινότητα και χλευάζεται από τους επιστήμονες ως παράλογη. 

Ο Craig Jackson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham City δηλώνει τα εξής: "Η μελαγχολία του χειμώνα είναι μια φυσική αντίδραση στις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος των γιορτών, αλλά η παθολογικοποίηση τέτοιων φυσιολογικών συναισθημάτων σε κάποια μορφή "οξείας κατάθλιψης". Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί ως πιο καταθλιπτική από άλλες είναι λόγω του ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης λένε στους ανθρώπους για την Blue Monday και έτσι μπορεί να προκύψει ένα φαινόμενο αυτοεκπληρούμενης προφητείας. 

Επομένως πέραν του μάρκετινγκ τρικ που κρύβεται πίσω από την Μπλε Δευτέρα, είναι μια Δευτέρα όπως όλες οι άλλες μέρες του χρόνου που είτε θα είναι αρκετά μελαγχολική, λιγότερο μελαγχολική ή και καθόλου. 

Tags: