Ένα ρομποτικό φίδι που σέρνεται στις σωληνώσεις είναι το μέλλον των υποδομών

Εντοπίζει με ακρίβεια βλάβες
15 Ιανουαρίου 2023 10:27
Ένα ρομποτικό φίδι που σέρνεται στις σωληνώσεις είναι το μέλλον των υποδομών

Η ACWA Robotics δημιούργησε ένα αυτόνομο ρομπότ το οποίο μπορεί να συρθεί μέσα στους αγωγούς νερού, επιθεωρώντας τους και αναφέροντας τυχόν βλάβες. Έχει τη δυναμική να γλιτώσει εκατομμύρια ευρώ σε δήμους παγκοσμίως, εντοπίζοντας με ακρίβεια εκατοστού ποια κομμάτια των αγωγών χρειάζονται αντικατάσταση.

Η γαλλική εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει το ρομπότ της σε λαβυρίνθους αγωγών ύδρευσης, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικίας δεκαετιών. Το ρομπότ κινείται αυτόνομα στους σωλήνες, ενώ μπορεί να σταματήσει και να γυρίσει πίσω αν κολλήσει.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως δε χρειάζεται να κλείσει η παροχή νερού στο κομμάτι που επιθεωρείται, αφού το ρομπότ δεν μπλοκάρει περισσότερο από το 50% της ροής του νερού. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως το ρομπότ χαρτογραφεί τις σωληνώσεις, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε παλιά δίκτυα για τα οποία έχουν χαθεί τα αρχικά σχέδια. Το ρομπότ μπορεί να καταγράψει και υψηλής ποιότητας φωτογραφίες για τους χειριστές, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει και το πάχος των αγωγών.

Tags: