Διορθώθηκε το πρόβλημα που απενεργοποιούσε πυρήνες σε AMD επεξεργαστές

Και επηρέαζε τις νεότερες μητρικές
14 Ιανουαρίου 2023 20:56
Διορθώθηκε το πρόβλημα που απενεργοποιούσε πυρήνες σε AMD επεξεργαστές

Πρόσφατα η AMD κυκλοφόρησε το AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4 firmware για τα συστήματα με X670 και B650 μητρικές που κάνουν χρήση των τελευταίων επεξεργαστών της. Ωστόσο, το σχετικό BIOS update είχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Άθελά της, η εταιρία απενεργοποίησε πυρήνες στους Ryzen 5 7600X επεξεργαστές που είχαν dual-CCD σχεδιασμό και όχι μόνο.

Αναλυτικότερα, πέρα από τις σημαντικά μειωμένες επιδόσεις που παρατηρήθηκαν στα Ryzen 5 7600X που ο Core0 ήταν απενεργοποιημένος, το θέμα ήταν αρκετό σοβαρό, μιας και πολλά συστήματα δεν έκαναν καν post. Μάλιστα, πέρα από το εν λόγω μοντέλο, υπήρξαν αναφορές για σχετικά θέματα και με άλλους CPUs. Τώρα, εντός μερικών ημερών, η AMD φαίνεται πως επίλυσε το θέμα, δίνοντας στους κατασκευαστές μητρικών το διορθωμένο firmware.

Συγκεκριμένα, το προβληματικό BIOS update έχει κατέβει πλέον από τις support σελίδες των συνεργατών της AMD με X670 και B650 μητρικές, όπως οι ASRock, Asus και Gigabyte. Το όλο θέμα προκαλούνταν από το SMU 84.79.204 που περιλαμβάνεται εντός του AGESA firmware. Έτσι, το νέο update που κυκλοφόρησε η AMD έρχεται με το SMU 84.79.210, από τον οποίο κωδικό μπορείτε και να διαχωρίσετε το καλό firmware από το προβληματικό. Ήδη εταιρίες όπως η MSI ξεκίνησαν τη διάθεση του update, ωστόσο το εν λόγω BIOS θεωρείται ακόμη beta, οπότε ίσως να υπάρχει κάποιο ρίσκο με την εγκατάστασή του.

Για την ιστορία, το AGESA 1.0.0.4 microcode είναι πολύ σημαντικό, καθώς πρόκειται για το BIOS update που ενεργοποιεί στις μητρικές την υποστήριξη για τους νέους Ryzen 7000 επεξεργαστές, δηλαδή για τα νέα απλά μοντέλα (χωρίς X στο όνομά τους) και τους X3D Ryzen με την 3D V-Cache τεχνολογία.

Tags: