Οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές του 2023

Μία χρονιά-σταθμός για το διάστημα
08 Ιανουαρίου 2023 12:05
Οι σημαντικότερες διαστημικές αποστολές του 2023

Το 2023 θα είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τον τομέα του διαστήματος με αρκετές αποστολές, νέους πυραύλους, προσεληνώσεις, ιδιωτικές αποστολές και αποστολές στο βαθύ διάστημα. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές από τις σημαντικότερες αποστολές για να παρακολουθήσετε την πορεία τους, όπως τις ξεχώρισε το space.com.

Η πρώτη τροχιακή εκτόξευση του Starship της SpaceX

Μετά από εξαντλητικές δοκιμές του Starship και του Super Heavy πυραύλου, η SpaceX είναι έτοιμη για την πρώτη εκτόξευση που θα φέρει το σκάφος σε τροχιά. Το σύστημα αναμένεται να φέρει την επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια καθώς θα είναι το πρώτο πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα εκτόξευσης επανδρωμένων αποστολών. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί από τις εγκαταστάσεις της Space X μέσα στους επόμενους μήνες.

Εκτόξευση Falcon Heavy

Στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται και η εκτόξευση του δεύτερου ισχυρότερου πυραύλου της SpaceX, του Falcon Heavy, ο οποίος αποτελείται από τρεις Falcon 9 σε συστοιχία. Ο πύραυλος φτάνει τα 70 μέτρα σε ύψος και θα φέρει έναν στρατιωτικό δορυφόρο των ΗΠΑ σε γεωστατική τροχιά στα 35.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Πρώτη εκτόξευση του Vulcan Centaur

Η ULA προετοιμάζεται για την πρώτη εκτόξευση του Vulcan Centaur, ενός πυραύλου δύο σταδίων ύψους 82 μέτρων, ο οποίος διαθέτει επτά BE-4 κινητήρες από την Blue Origin. Ο Vulcan Centaur είναι ο διάδοχος των παντοδύναμων Atlas V και Delta IV και η εκτόξευσή του αναμένεται από το Cape Canaveral μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το φορτίο του θα είναι η Peregrine Mission One της Astrorobotic, το πρώτο σεληνιακό lander των ΗΠΑ από την εποχή των αποστολών Apollo. Το Peregrine θα μεταφέρει και το rover Yaoki της ιαπωνικής Dymon.

SpaceX Crew 6

Η επόμενη αποστολή πληρώματος στον ISS θα γίνει από την SpaceX τον Φεβρουάριο, μεταφέροντας δύο αστροναύτες της NASA, έναν κοσμοναύτη της Roscosmos και έναν αστροναύτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι αστροναύτες θα μεταφερθούν με την Crew Dragon κάψουλα και θα μείνουν στον ISS για 180 μέρες.

Ο πρώτος εμπορικός διαστημικός περίπατος

Η Polaris Dawn ετοιμάζει τον πρώτο εμπορικό διαστημικό περίπατο. Η αποστολή θα χρησιμοποιήσει τον Falcon 9 πύραυλο και την Crew Dragon κάψουλα της SpaceX. Επικεφαλής θα είναι ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman και το πλήρωμα θα είναι αποκλειστικά ιδιώτες πολίτες. Η εκτόξευση αναμένεται το Μάρτιο του 2023.

Η πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση της Boeing

Το CST-100 Starliner της Boeing αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη εκτόξευσή του τον Απρίλιο. Οι δύο αστροναύτες που θα βρίσκονται στην κάψουλα θα εκτοξευτούν με τον Atlas V πύραυλο της ULA από το Cape Canaveral. Αν όλα πάνε καλά, το Starliner θα πάρει την έγκριση για να μεταφέρει πλήρωμα από και προς τον ISS.

Smart lander από την Ιαπωνία

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA σχεδιάζει την αποστολή ενός μικρού, “έξυπνου” lander στην επιφάνεια της Σελήνης τον Απρίλιο. Το SLIM ή Smart Lander for Investigating Moon, “ενσωματώνει την έρευνα και τις τεχνικές που θα μας επιτρέψουν την ακριβή προσελήνωση και την επίδειξη τεχνικών στη Σελήνη”. Θα εκτοξευτεί με τον πύραυλο H-2A από το διαστημοδρόμιο της Tanegashima.

Η αποστολή της ESA στους δορυφόρους του Δία

Τον Ιούλιο, με την εκτόξευση του πυραύλου Ariane 5, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA θα εξερευνήσει τους παγωμένους δορυφόρους του Δία, Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδη. Το Jupiter Icy moons Explorer ή JUICE, θα ταξιδέψει στο βαθύ διάστημα για επτά χρόνια χρησιμοποιώντας βαρυτική υποβοήθηση από την Αφροδίτη και τη Γη πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2031. Το orbiter θα μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους τρεις αυτούς δορυφόρους και συγκεκριμένα για τις επιφάνειές τους και τους υπόγειους ωκεανούς τους. Κύριος στόχος είναι ο Γανυμήδης όπου και θα καταλήξει η τροχιά του JUICE.

Η πρώτη σεληνιακή αποστολή της Ρωσίας από το 1976

Η τελευταία αποστολή σεληνιακών δειγμάτων της Ρωσίας έγινε το 1976 επί εποχής Σοβιετικής Ένωσης με την αποστολή Luna 24. Τώρα, το lander Luna 25 σκοπεύει να φτάσει στη Σελήνη τον Ιούλιο. Θα εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο Vostochny με τον πύραυλο Soyuz-2-1B Fregat και στόχος του είναι ο κρατήρας Boguslavsky κοντά στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.

Αποστολή Psyche

Η αποστολή Psyche της NASA θα μελετήσει τον μεταλλικό αστεροειδή 16 Psyche διαμέτρου 225 χιλιομέτρων τον Οκτώβριο, όταν και θα εκτοξευτεί με τον Falcon Heavy από το Kennedy Space Center. Ο αστεροειδής αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο και οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για ένα κομμάτι από τον πυρήνα ενός κατεστραμμένου πλανήτη. Αν όλα πάνε καλά, το Psyche θα φτάσει στον ομώνυμο αστεροειδή τον Αύγουστο του 2029.

Η Ινδία στο διάστημα

Μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, η Ινδία σκοπεύει να είναι η τέταρτη χώρα που θα στείλει ανεξάρτητα αστροναύτες στο διάστημα με το πρόγραμμα Gaganyaan. Οι πρώτες δύο μη επανδρωμένες πτήσεις θα λάβουν χώρα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους με τον πύραυλο LVM 3 και η πρώτη επανδρωμένη πτήση αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Επιστροφή της Ινδίας στη Σελήνη

Η πρώτη προσπάθεια προσελήνωσης της Ινδίας με το Chandrayaan 2 το Σεπτέμβριο του 2019 δεν ήταν επιτυχής και τώρα η πολυπληθής χώρα θα προσπαθήσει ξανά τον Ιούνιο με το Chandrayaan 3, ελπίζοντας να γίνει η τρίτη χώρα που θα προσεληνωθεί στη Σελήνη έως τα τέλη του 2022.

Φυσικά αυτές είναι μερικές μόνο από τις διαστημικές αποστολές που θα λάβουν χώρα το 2023 και οι Unboxholics θα σας προσφέρουν λεπτομερή ενημέρωση για όλες.