TikTok: Ολικό απαγορευτικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την χρήση του

Ποιοι οι λόγοι πίσω από το ban του TikTok στην Βουλή των Αντιπροσώπων;
28 Δεκεμβρίου 2022 20:10
TikTok: Ολικό απαγορευτικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την χρήση του

Με διαταγή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μπαίνει απαγορευτικό στη χρήση του TikTok από όλο το προσωπικό και τους νομοθέτες του. Ζητήθηκε μάλιστα να διαγραφεί από τα κινητά όλων των εργαζομένων η εφαρμογή του TikTok εξαιτίας θεμάτων ασφαλείας, που έχουν παρουσιαστεί στην πιο δημοφιλή social media πλατφόρμα του πλανήτη. 

Εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ υπάρχει η αίσθηση πως το TikTok της ByteDance χρησιμοποιείται από την κινεζική κυβέρνηση ως εργαλείο παρακολούθησης εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς συλλέγει με δόλιο τρόπο τα δεδομένα τους. 

Η επικεφαλής του γραφείου διοίκησης της Βουλής, Catherine Spindor, έδωσε την εντολή αυτή μέσω ενός memo και έρχεται να προστεθεί στην προειδοποίηση που είχε ανακοινώσει η ίδια τον περασμένο Αύγουστο για "αυξημένα επίπεδα κινδύνου" σχετικά με το πόσο ασφαλής εφαρμογή είναι. 

"Το προσωπικό της Βουλής ΔΕΝ επιτρέπεται να κατεβάζει την εφαρμογή του TikTok σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή εντός της. Εάν έχετε την εφαρμογή TikTok στο κινητό της Βουλής, τότε θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για αν την διαγράψετε" γράφει μεταξύ άλλων το memo που στάλθηκε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου. 

Η νέα απαγόρευση ακολουθεί μια σειρά από κινήσεις των κυβερνήσεων των αμερικανικών πολιτειών να αφαιρέσουν το TikTok από τις κρατικές συσκευές, εν μέσω φόβων ότι τα δεδομένα που συλλέγονται θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς ή ότι ο αλγόριθμος της εφαρμογής θα μπορούσε να επηρεάσει και να λογοκρίνει τι παρακολουθούν οι χρήστες στην εφαρμογή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι 19 πολιτείες όπως το Τέξας, η Τζόρτζια, το Μέριλαντ, η Νότια Καρολίαν και η Νεμπράσκα μεταξύ άλλων, είχαν απαγορεύσει μερικών την εφαρμογή στις κρατικές κινητές συσκευές. Την ίδια απαγόρευση εφάρμοσε και ο στρατός των ΗΠΑ σε διάφορα τμήματα. 

Μάλιστα, στον προϋπολογισμό των εξόδων των ΗΠΑ ύψους $1.66 τρισεκατομμυρίων περιλαμβάνεται ένα νομοσχέδιο για την ευρύτερη απαγόρευσή του σε κρατικές υπηρεσίες. 

Tags: