Το χριστουγεννιάτικο “γκι“ δεν είναι τόσο ρομαντικό βάσει της επιστήμης

Ξέρατε ότι είναι παράσιτο;
26 Δεκεμβρίου 2022 20:53
Το χριστουγεννιάτικο “γκι“ δεν είναι τόσο ρομαντικό βάσει της επιστήμης

Ένα από τα αγαπημένα ντεκόρ των Χριστουγέννων είναι το γκι, το "φυτό των φιλιών" κρύβει ένα μυστικό που δεν το κάνει και τόσο ρομαντικό, όσο είναι ευρέως διαδεδομένη η φήμη του. 

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, βάσει της επιστήμης, ένα από τα πολλά είδη γκι που υπάρχουν θεωρείται ημιπαράσιτο που προσβάλλει τα δέντρα. Πρόκειται για το γνωστό και ως "Phoradendron", το οποίο στην ελληνική γλώσσα ονομάζεται "κλέφτης του δέντρου". 

Παγκοσμίως υπάρχουν πάνω από χίλια είδη γκι και το συγκεκριμένο προέρχεται από το σανταλόξυλο. Σε αντίθεση με το σανδαλόξυλο που τρέφεται από τις ρίζες των άλλων δέντρο, το γκι παρασιτίζει διεισδύοντας στα κλαδιά των δέντρων. 

Πώς το κάνει αυτό; Βλέπετε το γκι παράγει αυτούς τους κόκκινους συνήθως, κολλώδεις σπόρους, τους οποίους τρώνε τα πουλιά και έπειτα τα αφοδεύουν. Οι σπόροι είναι επικαλυμμένοι με μια διάφανη ουσία που ονομάζεται βισκίνη. 

Αν τα κακά ενός πουλιού προσγειωθούν σε ένα δέντρο, προσκολλώνται στα κλαδιά του και εκεί, το γκι χάρη και στη βισκίνη, γίνεται ο νέος του ξενιστής. 

Το γκι ευθύνεται κιόλας για το στρες στα δέντρα, καθώς φαίνονται πιο ευάλωτα σε έντομα και ασθένειες, όπως εξηγεί η κηπουρός Allison Watkins της AgriLife Extension. 

Μπορεί να μην ευθύνεται για το θάνατο ενός δέντρου, αλλά το γκι μπορεί και να προκαλεί την αποψίλωση των άκρων του. Το γκι μπορεί να είναι τοξικό για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα, αν και η Watkins λέει ότι μια μικρή ποσότητα σε καλά φροντισμένους κήπους δεν θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία.

Προς τιμήν του φυτού, μπορεί να δείξει καλοσύνη μοιράζοντας ένα δέντρο ξενιστή με ένα φίλο του γκι, αυξάνοντας τη διαδικασία φωτοσύνθεσης για θρεπτικά συστατικά και προκαλώντας λιγότερες ζημιές στα δέντρα. 

Σε πολλά οικοσυστήματα, τα άνθη του αποτελούν νέκταρ για τις μέλισσες και είναι φυτό ξενιστής για τις κάμπιες. Και τα κατεστραμμένα δέντρα παρέχουν κοιλότητες φωλιάσματος για ζωάκια όπως πουλιά, νυχτερίδες, έντομα και ακόμη και μικρά θηλαστικά. Το πυκνό φύλλωμά του αποτελεί ευπρόσδεκτη σκιά για πολλά είδη ζώων, ιδίως σε ξηρές περιοχές.

Για όσους δε γνωρίζουν, λέγεται ότι αυτός ο χριστιανικός στολισμός προέρχεται από ένα έθιμο των Ρωμαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Saturnalia. Αυτό το έθιμο το υιοθέτησαν και οι πρώτοι Χριστιανοί.

Σε ένα από τα διατάγματα της εκκλησίας της Bracara που εκδόθηκε αργότερα, επιβεβαιώνεται η προέλευσή του, καθώς απαγόρευε στους Χριστιανούς να διακοσμούν τα σπίτια τους με κλαδιά δέντρων την ίδια εποχή με τους ειδωλολάτρες, καθώς η Saturnalia ξεκινούσε περίπου μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Tags: