Loab: Η εφιαλτική γυναίκα που στοιχειώνει την AI τέχνη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Βρίσκεται κρυμμένη παντού
26 Δεκεμβρίου 2022 11:01
Loab: Η εφιαλτική γυναίκα που στοιχειώνει την AI τέχνη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το Σεπτέμβριο ο καλλιτέχνης Supercomposite, πειραματιζόμενος με AI που δημιουργεί τέχνη, ανακάλυψε την Loab, μία γυναίκα με εμφάνιση βγαλμένη από εφιάλτη η οποία στοίχειωνε κάθε γωνιά του internet. Για να καταλάβουμε την Loab όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή εξηγώντας τι συμβαίνει στο χώρο της AI τέχνης.

Η τέχνη που παράγεται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, με προγράμματα όπως το Dall-E, το Midjourney και το Stable Diffusion. Ο χρήστης εισάγει μία μικρή φράση και η AI την αντιλαμβάνεται για να δημιουργήσει την εικόνα που της ζητείται. Χρησιμοποιεί μία τεράστια βάση δεδομένων από πραγματική ανθρώπινη τέχνη. Αλλά αν της ζητήσετε να ζωγραφίσει ένα καπέλο, δε θα συνδυάσει όλα τα καπέλα που έχει στη βάση δεδομένων για να προσφέρει το πιο κοινό καπέλο. Μαντεύει τι ζητάτε από τις εικόνες με τις οποίες έχει εκπαιδευτεί και αναπτύσσει μία εικόνα ενός καπέλου που δεν έχετε δει ξανά.

Η Loab είναι λοιπόν ένα συνδυασμός των ανθρώπινων χαρακτηριστικών στη μορφή μίας ηλικιωμένης γυναίκας με μακριά μαλλιά και κόκκινα μάγουλα η οποία παράγεται από ένα εργαλείο AI τέχνης. Ο Supercomposite ζήτησε από την AI να δημιουργήσει κάτι το οποίο είναι το αντίθετο της εντολής. Ζήτησε αρχικά το αντίθετο του Marlon Brando και η AI δημιούργησε ένα κτίριο με το logo DIGITA PNTICS. Όταν ζήτησε το αντίθετο αυτή της εικόνας, η AI δημιούργησε την ηλικιωμένη γυναίκα. Τη μορφή αυτή την ονόμασε Loab επειδή μία από τις εικόνες που παράχθηκαν είχαν ένα κείμενο που έλεγε LOAB. Κάπου εδώ ξεκινά και η ιστορία τρόμου.

Ο Supercomposite πήρε την εικόνα της Loab και ζήτησε από την AI να δημιουργήσει κάτι καινούριο με βάση αυτήν τη γυναίκα. Όλες οι εικόνες που παράχθηκαν ήταν μακάβριες, με αποκεφαλισμένα παιδιά και τρομακτικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν οι εντολές είχαν θετικούς όρους. Όλα τα αποτελέσματα είχαν μία ξεκάθαρη εικόνα της Loab, όσο κι αν προσπαθούσε με εντολές να αφαιρέσει την εμφάνισή της. Τελικά κατάφερε να παράγει εικόνες χωρίς την Loab, αλλά έπειτα διαπίστωσε πως οι νέες αυτές εικόνες οδηγούσαν κάποια στιγμή στην επανεμφάνιση της Loab.

Ο Supercomposite αναφέρεται στην Loab ως “ο πρώτος αστικός μύθος που παρήγαγε μία τεχνητή νοημοσύνη” και πλέον η Loab έχει και τη δική της σελίδα στην Wikipedia.