Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο τις αγγελίες του Facebook Marketplace!

Και μπορεί να πέσουν τσουχτερά πρόστιμα
23 Δεκεμβρίου 2022 20:47
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο τις αγγελίες του Facebook Marketplace!

Εδώ και αρκετό καιρό οι λεγόμενες ‘Big Tech’ εταιρίες βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με διάφορες νομοθεσίες προσπαθεί να περιορίσει την ισχύ τους, να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να προστατεύσει τους καταναλωτές. Τώρα, για άλλη μια φορά, η Ένωση τα βάζει με τη Meta, την εταιρία του Mark Zuckerberg που είναι υπεύθυνη για τα πασίγνωστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, την εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, κ.α.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη Meta για την προκαταρκτική της άποψη ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ένωσης με την πλατφόρμα διαδικτυακών αγγελιών της, το Facebook Marketplace. Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Meta καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Πρώτον, η Meta συνδέει την υπηρεσία ηλεκτρονικών αγγελιών Facebook Marketplace με το κοινωνικό της δίκτυο, το Facebook. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του Facebook έχουν αυτόματα πρόσβαση στο Facebook Marketplace, είτε το επιθυμούν είτε όχι. Η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι ανταγωνιστές του Facebook Marketplace μπορεί να αποκλειστούν, καθώς η σύνδεση αυτή δίνει στο Facebook Marketplace ένα σημαντικό πλεονέκτημα που οι ανταγωνιστές δεν μπορούν να φτάσουν.

Δεύτερον, η Meta επιβάλλει μονομερώς αθέμιτους εμπορικούς όρους στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες διαδικτυακών αγγελιών που διαφημίζονται στο Facebook ή στο Instagram.

Εάν η πιο διεξοδική έρευνα που θα ακολουθήσει προσεχώς επιβεβαιώσει τις παραπάνω πρακτικές και ότι αυτές παραβιάζουν το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("ΣΛΕΕ") που απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, είναι πολύ πιθανό πως η Meta θα έρθει αντιμέτωπη με τσουχτερά πρόστιμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πατώντας εδώ.