Επιστήμονες ανακάλυψαν μετεωρίτη με ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

Ο μετεωρίτης 16.5 τόνων περιείχε κάτι το εντυπωσιακό
02 Δεκεμβρίου 2022 08:43
Επιστήμονες ανακάλυψαν μετεωρίτη με ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

Επιστήμονες ανέλυσαν έναν μετεωρίτη που έπεσε στη Γη πριν από δύο χρόνια και ανακάλυψαν ότι περιέχει δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη.

Οι μετεωρίτες πέφτουν στη Γη καθημερινά, αλλά δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλύπτεται από νερό, τα περισσότερα από τα θραύσματα των διαστημικών βράχων πέφτουν στον ωκεανό και τα υπόλοιπα θραύσματα που έχουν την τύχη να φτάσουν στην επιφάνεια σπανίως τα βρίσκουν οι ερευνητές. Ωστόσο, το 2020 ένας μετεωρίτης έπεσε στη Σομαλία και παραδόθηκε στους ερευνητές για ανάλυση.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο μετεωρίτης ζύγιζε 16.5 τόνους και το σχετικό δείγμα που στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα για ταξινόμηση ήταν περίπου 0.07kg (2.5 ουγγιές). Αργότερα το πανεπιστήμιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν σύνθετο μετεωρίτη Iron IAB, ο οποίος είναι ένας διαστημικός βράχος που αποτελείται από μετεωριτικό σίδηρο και πυριτικά εγκλείσματα. Συνήθως χρειάζεται αρκετός χρόνος για να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες ένα νέο ορυκτό, αλλά η διαδικασία επιταχύνθηκε καθώς τα δύο νέα ορυκτά που εντοπίστηκαν στον μετεωρίτη, είχαν ήδη δημιουργηθεί συνθετικά στη Γη στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει το livescience.com, οι επιστήμονες ονόμασαν τα ορυκτά elaliite από τον μετεωρίτη και elkinstantonite από την Lindy Elkins-Tanton, διευθύντρια της Διαπλανητικής Πρωτοβουλίας του Arizona State University και κύρια ερευνήτρια της επικείμενης αποστολής Psyche της NASA, η οποία θα στείλει έναν ανιχνευτή για να ερευνήσει τον πλούσιο σε ορυκτά αστεροειδή Psyche για στοιχεία σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Chris Herd, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας και επιμελητής της Συλλογής Μετεωριτών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, εξήγησε ότι η Elkins-Tanton έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παροχή πολύτιμης έρευνας σχετικά με τον πυρήνα των πλανητών, καθώς και με τον τρόπο σχηματισμού των πυρήνων σιδήρου-νικελίου.

Ο Herd εξηγεί περαιτέρω ότι "ήταν λογικό" να δοθεί το όνομά της σε ένα ορυκτό "και να αναγνωριστεί η συμβολή της στην επιστήμη".

Αν και σίγουρα υπάρχουν περισσότερες έρευνες που μπορούν να γίνουν για τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα μετεωρίτη, οι αναφορές αναφέρουν ότι έχει μεταφερθεί στην Κίνα, όπου θα αναζητηθεί πιθανός αγοραστής. Είναι άγνωστο αν ο νέος αγοραστής θα μπορέσει να πάρει περισσότερα δείγματα από τον μετεωρίτη.

Tags: