Επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πορδές με AI αλγόριθμο

Ετοιμάζοντας τεχνολογία που θα αναλύει τους ήχους της τουαλέτας
01 Δεκεμβρίου 2022 14:51
Επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πορδές με AI αλγόριθμο

Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Maia Gatlin, μηχανικός αεροδιαστημικής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Georgia Tech (GTRI) και ο φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός David Ancalle εργάζονται αυτή τη στιγμή για να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει η ακουστική της ούρησης, των αερίων του εντέρου και της διάρροιας.

Αναλυτικότερα, η επιστημονική ομάδα τους εκπαιδεύει μια Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να μπορεί αναγνωρίζει και να αναλύει τον ήχο κάθε φαινομένου που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην τουαλέτα. Ακόμη δεν έχει αναρτηθεί κάποιο paper με την έρευνα τους, αλλά τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι η παρακολούθηση των…αερίων μας θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά τη δημόσια υγεία.

Θέλοντας, λοιπόν, να μελετήσουν όλους του πιθανούς ήχους, οι δύο μηχανικοί κατασκεύασαν μια συσκευή γεμάτη με αντλίες και σωλήνες που είναι ικανή να αναπαραστήσει τη φυσική - και τους ήχους – του ανθρώπινου σώματος και εντέρου. Η συσκευή αυτή ονομάζεται ‘Synthetic Human Acoustic Reproduction Testing’ και μπορείτε να τη δείτε μέσα από την εικόνα που ακολουθεί.

Έχοντας στη διάθεσή της μια μηχανή που μπορεί να αναπαραστήσει ρεαλιστικά κάθε ήχο της τουαλέτας, η ομάδα έστρεψε αλλού την προσοχή της. Συγκεκριμένα, πλέον επικεντρώνεται σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που φιλοδοξεί ότι θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει μια μέρα θανατηφόρες ασθένειες, όπως η χολέρα και ενδεχομένως να σταματήσει κάποια επιδημία πριν πάρει διαστάσεις. Ο στόχος είναι να συνδυαστεί το machine learning μοντέλο με φθηνούς αισθητήρες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε επιδημίες διαρροϊκών ασθενειών.

Για να ξεκινήσουν με τη δημιουργία της AI, οι επιστήμονες είδαν αμέτρητα δημόσια διαθέσιμα βίντεο και ηχογραφήσεις ανθρώπινων αεριών και διάρροιας, αναλύοντας το φάσμα συχνοτήτων του καθενός. Έπειτα, χρησιμοποιήσαν την S.H.A.R.T. μηχανή για ακόμη περισσότερες εξομοιώσεις.

Ο λόγος που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ήχοι της τουαλέτας μπορούν να βοηθήσουν:

Ο ήχος είναι ευκολότερο να αναλυθεί εξ αποστάσεως από ό,τι ένα βίντεο ή οι πληροφορίες που μπορεί να μεταφέρει στο γιατρό του ένας ασθενής. Συγχρόνως είναι και πιο διακριτικός τρόπος σε σχέση με μια κανονική ιατρική εξέταση. Η ομάδα συνειδητοποίησε, λοιπόν, ότι μια φθηνή συσκευή και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εξάγουν από την τουαλέτα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ανιχνευθεί κάποια σχετική ασθένεια.

Όπως επισημαίνει ο Gatlin, αυτή την περίοδο οι διαρροϊκές ασθένειες, όπως η χολέρα, είναι σε έξαρση σε χώρες όπως η Αϊτή και σκοτώνουν 500.000 παιδιά ετησίως. Μάλιστα, αποτελούν την τρίτη κύρια αιτία παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Επομένως, η ενίσχυση της ανίχνευσης των ασθενειών αυτών θα βοηθήσει σίγουρα στη θεραπεία, ενώ μπορεί εν δυνάμει να αποτρέψει και περεταίρω μελλοντικά ξεσπάσματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το όλο εγχείρημα μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.