Η Orion κάψουλα έσπασε ένα ρεκόρ των αποστολών Apollo

Η ανακοίνωση της NASA
28 Νοεμβρίου 2022 09:14
Η Orion κάψουλα έσπασε ένα ρεκόρ των αποστολών Apollo

Η NASA ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα πως η κάψουλα Orion έσπασε το ρεκόρ της αποστολής Apollo 13 από το 1970. Το Σάββατο, η Orion πέταξε μακρύτερα από κάθε άλλο σκάφος που έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει αστροναύτες στο διάστημα, αφού βρέθηκε 401.798 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η Artemis I σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει τα συστήματα της Orion και αποφασίσαμε πως αυτή η μακρινή τροχιά είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό. Έτυχε μαζί με αυτή τη μεγάλη τροχιά και μεγάλο υψόμετρο από τη Σελήνη, να σπάσουμε το ρεκόρ της Apollo 13. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως ξεπερνάμε τα όρια της εξερεύνησης στέλνοντας σκάφη πιο μακριά από ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποστολή Apollo 13 δεν είχε σκοπό να θέσει κάποιο ρεκόρ. Μετά από μία έκρηξη κατά τη διάρκεια της αποστολής, η NASA αναγκάστηκε να σχεδιάσει μία νέα τροχιά επιστροφής της Odyssey κάψουλας, φέρνοντάς την 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη. Με περιορισμένο απόθεμα οξυγόνου στο σεληνιακό lander Aquarius, η NASA έπρεπε να επιστρέψει την αποστολή Apollo 13 στη Γη το συντομότερο δυνατόν. Χρησιμοποίησε λοιπόν τη βαρύτητα της Σελήνης για να δώσει ώθηση στην Apollo 13 για να επιστρέψει στη Γη.

Η Orion αναμένεται να ολοκληρώσει την αποστολή της αυτές τις μέρες και να επιστρέψει στη Γη με προσθαλάσσωση στα ανοιχτά του San Diego στις 11 Δεκεμβρίου.