Κίνα: Λύθηκε -μάλλον- το μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους για 12 ημέρες

Και όχι, δεν έρχεται το τέλος του κόσμου...
22 Νοεμβρίου 2022 13:20
Κίνα: Λύθηκε -μάλλον- το μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους για 12 ημέρες

Ένα βίντεο που έγινε viral την προηγούμενη εβδομάδα έδειχνε ένα κοπάδι προβάτων να πραγματοποιεί συνεχόμενους κύκλους σε μια φάρμα στην Κίνα επί 12 συνεχόμενες ημέρες. Έγινε τόσο viral που μόνο στο Twitter και το αρχικό βίντεο που κυκλοφόρησε το κινεζικό People's Daily μετράει πάνω από 12 εκατομμύρια προβολές

To βίντεο αυτό προέρχεται συγκεκριμένα από μια φάρμα στην περιοχή της Inner Mongolia, με τον ιδιοκτήτη της να μην μπορεί να καταλάβει το λόγο της συμπεριφοράς των ζώων του. Όλα αυτά όμως ξέσπασα και μια σειρά θεωριών συνομωσίας, όπως για παράδειγμα ότι αποτελεί οιωνό πώς έρχεται το τέλος του κόσμου. 

Δείτε το παρακάτω: 

Η εξήγηση στο μυστήριο

Το μυστήριο ωστόσο φαίνεται να λύθηκε χάρη στην εξήγηση που έδωσαν επιστήμονες.Σύμφωνα με αυτούς η εξήγηση της συμπεριφοράς των προβάτων προέρχεται από απολύτως φυσικά αίτια και σίγουρα δεν σχετίζεται με την ασθένεια λιστερίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα, κάνοντάς τα να κινούνται σε κυκλική πορεία, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν δεν ζουν παραπάνω από 48 ώρες.

"Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο παρατεταμένος περιορισμός τους" δήλωσε στο Newsweek ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Gloucester, Matt Bell. Συνέχισε εξηγώντας ότι "Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με 'φίλους' τους."

To Merck Veterinary Manual, αναφέρει ότι στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού, στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.

Τα πρόβατα κινούνταν σε έναν σχεδόν τέλειο κύκλο από τις 4 Νοεμβρίου. Δεν είναι σαφές αν σταμάτησαν για να φάνε ή να πιουν ή αν εξακολουθούν να κινούνται συντονισμένα μέχρι και σήμερα.

Tags: