Η κάψουλα Orion πέρασε σε απόσταση αναπνοής από τη Σελήνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία
22 Νοεμβρίου 2022 09:31
Η κάψουλα Orion πέρασε σε απόσταση αναπνοής από τη Σελήνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κάψουλα της NASA, Orion, πραγματοποίησε επιτυχώς μία από τις κύριες κινήσεις του παρθενικού της ταξιδιού, περνώντας σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης. Η Orion εκτέλεσε τέσσερις καύσεις των κινητήρων της για να διορθώσει την τροχιά της προς τη Σελήνη και χρειάστηκε ακόμα μία καύση δύο λεπτών και τριάντα δευτερολέπτων για να ξεφύγει από τη βαρύτητά της. Σε εκείνο το σημείο το μη επανδρωμένο σκάφος κινούνταν με ταχύτητα 8.000 χιλιομέτρων την ώρα και επιτάχυνε επιπλέον 933 χλμ/ώρα όταν πέρασε πάνω από το μικρότερο υψόμετρο της πτήσης του.

Η κάψουλα μπήκε έτσι σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα παραμείνει εκεί για μία περίπου εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτή θα πραγματοποιήσει δοκιμές σε διάφορα συστήματα, όπως της πλοήγησης, των επικοινωνιών, της ισχύος της και του ελέγχου θερμοκρασίας στο εσωτερικό της.

Η μεγαλύτερη απόσταση που θα βρεθεί η Orion από τη Γη θα είναι τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με 432.108 χιλιόμετρα διαστήματος να χωρίζουν εμάς από την κάψουλα. Οι σταθμοί επικοινωνίας με τη Γη είναι τρεις στο σύνολο και αποτελούν το Deep Space Network. Βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στη Μαδρίτη και στην Καμπέρα, επιτρέποντας την αδιάκοπη επικοινωνία με τη Γη καθώς ο πλανήτης μας περιστρέφεται.