Πέθανε ο Robbie Coltrane γνωστός ως "Χάγκριντ" των Harry Potter ταινιών

Σε ηλικία 72 ετών
14 Οκτωβρίου 2022 20:09
Πέθανε ο Robbie Coltrane γνωστός ως "Χάγκριντ" των Harry Potter ταινιών

Ο ηθοποιός Robbie Coltrane (Ρόμπι Κόλτρεϊν), που υποδύθηκε τον "Χάγκριντ" στη σειρά ταινιών του Harry Potter έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, όπως ανακοίνωσε η μάνατζερ του Belinda Wright. 

Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο στην Σκωτία, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν τα αίτια του θανάτου του. Η ανακοίνωση της ατζέντης αναφέρει: 

"Πιθανότατα θα τον θυμόμαστε καλύτερα για τις επόμενες δεκαετίες ως Hagrid στις ταινίες Χάρι Πότερ, ένας ρόλος που έδωσε χαρά σε παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας μια ροή από γράμματα θαυμαστών κάθε εβδομάδα για πάνω από 20 χρόνια». Προσωπικά θα τον θυμάμαι ως έναν σταθερά πιστό πελάτη. Εκτός από θαυμάσιος ηθοποιός, ήταν εγκληματολογικά ευφυής, εξαιρετικά πνευματώδης και μετά από 40 χρόνια που ήμουν περήφανη που με αποκαλούσε ατζέντη του, θα μου λείψει.

"Αφήνει πίσω του την αδελφή του Annie Rae, τα παιδιά του Spencer και Alice και τη μητέρα τους Rhona Gemmell. Θα ήθελαν να ευχαριστήσουν το ιατρικό προσωπικό του Βασιλικού Νοσοκομείου Forth Valley στο Larbert για τη φροντίδα και τη διπλωματία τους.

"Παρακαλούμε να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας του Robbie σε αυτή την οδυνηρή στιγμή.

Λέγεται ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα με την οστεοαρθρίτιδα, κάτι τον οποίο τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι. 

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός είχε λατρευτεί παγκοσμίως παίζοντας τον τριχωτό και ευγενή γίγαντα Rubeus Hagrid στις 8 ταινίες Harry Potter από την "Φιλοσοφική Λίθο" (Philosopher's Stone) του 2001 μέχρι και τους "Κλήρους του Θανάτου - Μέρος 2ο" (Deathly Hallows - Part 2) του 2011. Ενσάρκωσε με εξαιρετικό τρόπο έναν από τους πιο αγαπημένους ρόλους των βιβλίων της J.K. Rowling και η ατάκα του "Yer a wizard, Harry" (Χάρι είσαι ένας μάγος) έμεινε στην στρατόσφαιρα της ποπ κουλτούρας, καθώς ήταν το άτομο που αποκαλύπτει στον Χάρι του Ντάνιελ Ράντκλιφ το μαγικό ταξίδι που έπεται μπροστά του. 

Έπαιξε επίσης σε δύο ταινίες του James Bond στα "GoldenEye" (1995) και "The World's Not Enough" (1999), υποδυόμενος το ρόλο του Ρώσου μαφιόζου Valentin Dmitrovich Zukovsky. Στον ίδιο ρόλο επανεμφανίστηκε και στο ομώνυμο παιχνίδι "GoldenEye 007" της Rare που κυκλοφόρησε το 1997. 

Συμμετοχές είχε επίσης στο νεο-νουάρ "Μόνα Λίζα" του Νιλ Τζόρνταν (1987) με τον Μπομπ Χόσκινς και το "Καλογριές στο τρέξιμο" με τον Έρικ Ιντλ. Εμφανίστηκε επίσης στη μεταφορά του Σαίξπηρ Henry V (1989) του Kenneth Branagh, στην κωμωδία Let It Ride (1989), στο Ocean's Twelve (2004) του Steven Soderbergh, στην ληστρική ταινία του Rian Johnson, The Brothers Bloom (2008). ), κινηματογραφική μεταφορά του Ντίκενς του Μάικ Νιούελ, Great Expectations (2012) και τη βιογραφική ταινία της Emma Thompson, Effie Gray (2014). Είναι επίσης γνωστός για τις φωνητικές του ερμηνείες στις ταινίες κινουμένων σχεδίων The Tale of Despereaux (2008) και Pixar 's Brave (2012).

Ο Coltrane γεννήθηκε ως Anthony Robert McMillan στις 30 Μαρτίου 1950 στο Rutherglen της Σκωτίας, γιος της Jean Ross Howie, δασκάλας και πιανίστριας, και του Ian Baxter McMillan, γενικού ιατρού που υπηρέτησε επίσης ως ιατροδικαστής.

Ο στενός φίλος του Coltrane και γνωστός κωμικός, Stephen Fry, τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα μέσα από το twitter γράφοντας: 

Ο Κολτρέιν ξεκίνησε την καριέρα του εμφανιζόμενος στη σειρά σκετς Alfresco (1983–1984). Το 1987, πρωταγωνίστησε στη μίνι σειρά του BBC «Tutti Frutti» για την οποία έλαβε το πρώτο του βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Τηλεόρασης για την υποψηφιότητα καλύτερου ηθοποιού. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά του ITV, "Cracker" (1993–2006), ένας ρόλος που του έδωσε το Βραβείο Τηλεόρασης της Βρετανικής Ακαδημίας Καλύτερου Ηθοποιού για τρία συνεχή έτη (1994 έως 1996). 

Η πιο πρόσφατη εμφάνισή του στο σύμπαν του Χάρι Πότερ ήταν στο ειδικό επετειακό επεισόδιο του HBO Max, με τίτλο "Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts" στις αρχές του 2022. Σε εκείνο το επεισόδιο έκλεισε την εμφάνισή του με μια δήλωση που πλέον έχει ένα διπλά συγκινητικό νόημα: 

Η κληρονομία των ταινιών αυτών είναι πως τα παιδιά μου θα τις δείξουν στα παιδιά τους...Θα τις βλέπετε σε 50 χρόνια από τώρα...Δε θα είμαι εκεί δυστυχώς, αλλά ο Χάγκριντ θα είναι.