Έρευνα FBI: Ο Alec Baldwin "πρέπει να τράβηξε" τη σκανδάλη στα γυρίσματα του Rust

Οδηγώντας στο θανατηφόρο ατύχημα
14 Αυγούστου 2022 16:15
Έρευνα FBI: Ο Alec Baldwin "πρέπει να τράβηξε" τη σκανδάλη στα γυρίσματα του Rust

Μια νέα σημαντική αποκάλυψη που αφορά τραγικό δυστύχημα στο πλατό της ταινίας "Rust" που στοίχισε τη ζωή στην φωτογράφο Halyna Hutchins έφερε στα φώτα της δημοσιότητας το ABC News. Συγκεκριμένα, το μέσο τονίζει πως κατάφερε να αποκτήσει ένα αντίγραφο της εγκληματολογικής ανάλυσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το FBI, σύμφωνα με την οποία ο Alec Baldwin πρέπει να τράβηξε κανονικά τη σκανδάλη του όπλου.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το FBI εξέταζε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για να διαπιστώσει αν πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με το ABC, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες διαπίστωσαν ότι το εν λόγω περίστροφο - ένα .45 Colt caliber F.lli Pietta - δε θα μπορούσε να πυροδοτηθεί χωρίς κάποιος να τραβήξει τη σκανδάλη. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα προέβησαν σε διεξοδικές δοκιμές τυχαίας εκπυρσοκρότησης.

Δεν γίνεται ξεκάθαρο αν έκαναν αυτές τις δοκιμές με το ίδιο ακριβώς όπλο που κρατούσε στα χέρια του ο Alec ή με ένα αντίστοιχο όπλο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σημειώνει το FBI στις εκθέσεις του είναι ότι το συγκεκριμένο όπλο, τουλάχιστον όταν λειτουργεί σωστά, δε πρόκειται να απελευθερώσει σφαίρα, όταν κάποιος απλά πειράζει τον ‘κόκορα’.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC μετά το συμβάν, ο Alec ισχυρίστηκε ότι το μόνο που έκανε ήταν να τραβήξει τον κόκορα προς τα πίσω και να ποζάρει στην κάμερα, ενώ η Halyna τον καθοδηγούσε για το πώς να σταθεί. Όταν τελείωσαν, άφησε τον κόκορα και ισχυρίζεται ότι το όπλο πυροβόλησε χωρίς αυτός να τραβήξει τη σκανδάλη.

Η δήλωση αυτή δεν βγάζει νόημα για τους πράκτορες του FBI. Η έκθεση τους που ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας από το μέσο επισημαίνει ότι κατά τις δοκιμές έβαλαν τον κόκορα σε διάφορες γωνίες και θέσεις για να δουν αν θα μπορούσαν να κάνουν το όπλο να πυροβολήσει, χωρίς να τραβήξει κάποιος τη σκανδάλη, χωρίς να σημειώνουν εν τέλει καμία επιτυχία. Το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει ο κόκορας αν ξεκλειδωθεί και στη συνέχεια χτυπηθεί απευθείας μόνος του (χωρίς να τραβήξει δηλαδή κάποιος τη σκανδάλη) ήταν να πυροδοτήσει τον πυροκροτητή. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκληθεί ο πραγματικός ήχος του πυροβολισμού, χωρίς όμως να εκτοξευθεί σφαίρα.

Η νέα αυτή εξέλιξη που προκύπτει από την έρευνα του FBI και θέλει τον Alec να έχει πατήσει τελικά τη σκανδάλη, δε σημαίνει απαραίτητα πως ο ηθοποιός του Hollywood έχει μπλέξει. Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δοκιμές έγιναν με το όπλο που οδήγησε στο θάνατο της Halyna ή με κάποιο άλλο, μιας και η πιθανότατα του ελαττωματικού εξακολουθεί να υφίσταται.

Όπως και να ‘χει, τα ευρήματα του FBI έχουν αποσταλεί στις αρχές στο Νέο Μεξικό, οι οποίες εξακολουθούν να διεξάγουν τη δική τους έρευνα.